Krem do ciast i tortów

Krem do tortu, na bazie gotowanej masy  z jajek i mąki, oraz masła. Stary prosty przepis, a krem pyszny, szybko się robi, nie warzy się. Można dodać kakao, lub startą czekoladę, wtedy mamy krem czekoladowy. Dodatek zmielonych orzechów sprawi, że otrzymamy krem orzechowy. Możliwości jest wiele.


Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 kostki masła
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
Wykonanie kremu:
Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajka i pół szklanki mleka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, dodać pozostałe pół szklanki mleka i wymieszać. Dwie szklanki mleka zagotować, dodać 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i po trochu wlewać połowę mleka. do mąki z jajkami cały czas mieszając. Następnie mąkę z jajkami i mlekiem wlać do gotującego pozostałego mleka, mieszając zagotować, uważać aby masa się nie przypaliła, przykryć folią spożywczą i zostawić do wystudzenia. Do miski włożyć miękkie masło dodać cukier puder i ubijać mikserem do białości. Gdy masło jest dokładnie ubite, dodawać po trochu zimną masę jajeczną i cały czas ucierać, krem musi być puszysty i gładki. Taki krem nadaje się do przełożenia tortu, lub ciasta.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego



Komentarze

  1. Moj stary sprawdzony przepis na dobrą masę

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze go robię już od lat, jest pyszny🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy może być do orzeszków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być, ja dodawałam do kremu trochę mielonych orzechów i nadziewałam orzeszki.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty