24 marca 2020

Kluski na parze, parowańce

Kluski na parze, parowańce, pampuchy różnie nazywane, duże kluchy z ciasta drożdżowego, gotowane na parze, w specjalnym garnku, lub po prostu w zwykłym z przywiązaną ściereczką. Są pyszne duże drożdżowe kluski, u nas najczęściej podawane z jagodami świeżymi lub z mrożonymi, z cukrem lub śmietaną. Pyszne też są z sosem i mięsem, czy z grzybami
.

Składniki:

  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Sos :
  • 0,5 litra jagód
  • cukier do smaku

Wykonanie:
Drożdże zasypać cukrem, dodać trochę letniego mleka i dokładnie rozmieszać, zostawić niech podrosną. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięte drożdże, jajka rozmącić z solą, dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto na kluski ręką, dolewając po trochu mleko, na koniec dodać rozpuszczone letnie masło, wyrobić tak, aby ciasto odchodziło od ręki. Można zrobić to w mikserze planetarnym. Ciasto na kluski przykryć ściereczką, postawić w ciepłym miejscu i niech rośnie. Z wyrośniętego ciasta kulgać kluski, lub ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm i szklanką wycinać okrągłe kluski. Zostawić, aby podrosły. W garnku zagotować wodę, włożyć kluski w odległości od siebie, ponieważ jeszcze urosną i gotować je na parze 10-12 minut.
Sos:
Jagody przebrane i umyte wsypać na patelnię, dodać 1-2 łyżki cukru do smaku, podgrzewać na wolnym grzaniu, aż puszczą sok i si,e prawie zagotują. Nie należy jeść jagód surowych. Mrożone jagody wykładamy od razu na patelnię, nie rozmrażamy ich, zasypujemy cukrem i wolno gotujemy.
Kluski polewamy sosem z jagód, możemy dodać jeszcze śmietany.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza