6 października 2020

Pierogi z kapustą i z grzybami

Pierogi z kapustą i z grzybami suszonymi, danie obowiązkowe na Wigilię, ale nie tylko. Nadzienie z kapusty kiszonej, z dodatkiem grzybów, doprawione na ostro pieprzem sprawi, że pierogi są treściwe, można je podać na obiad, ale smaczne też są odgrzane i przyrumienione na patelni jako danie kolacyjne.

Składniki:
Farsz:

  • 500 gram kiszonej kapusty
  • 50 gram suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • olej
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie

Ciasto na pierogi:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • około 2 szklanki wody
  • sól do gotowania pierogów
  • 1 cebula do okrasy

Wykonanie:
Grzyby opłukać i namoczyć na noc. Kapustę odcisnąć, zalać wodą i dodać ziele angielskie i liść laurowy i wolno gotować. Grzyby pokroić i ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotowaną kapustę i grzyby odcedzić, drobno pokroić i razem wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na złoto obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, dodać kapustę z grzybami, przesmażyć wszystko razem i doprawić pieprzem i solą.
Mąkę przesiać, szklankę wody zagotować i wlać w środek mąki, wymieszać widelcem, dodać olej i sól i wyrabiać ciasto dolewając po trochu wodę. Ciasto powinno być elastyczne, odchodzić od ręki.
Zostawiamy ciasto przykryte, aby chwilę odpoczęło, następnie dzielimy na części i wałkujemy na 2 milimetry grubości, szklanką wykrawamy kółka, na środek kładziemy farsz z kapusty i grzybów i dokładnie zlepiamy. Dobrze wyrobione ciasto z odpowiednią ilością wody lepi się bez problemu. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i na wrzącą wrzucamy pierogi. Gdy pierogi wypłyną, zmniejszamy grzanie i gotujemy jeszcze 3 minuty. Cebulę kroimy w plasterki i przesmażamy na tłuszczu, można dodać pokrojonego boczku. Pierogi z kapustą i grzybami wyjmujemy na talerz i polewamy przesmażoną na złoto cebulą.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza