29 lutego 2020

Mielonka w słoikach

Mielonka w słoikach to taka domowa konserwa z mięsa mielonego, doprawiona pieprzem, solą , majerankiem i czosnkiem. Idealna na kanapki, bardzo smaczna i można zrobić jej więcej, kiedy przyjdzie nam ochota, możemy otworzyć słoik.





Składniki:

  • 2 kg mięsa wieprzowego chudego z łopatki, biodrówki
  • 0,5 kg podgardla lub boczku
  • 50 gramów soli peklowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • 5 słoików półlitrowych

Wykonanie:
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, dodać sól, najlepiej  , wymieszać i zostawić na 12 godzin, najlepiej zrobić to wieczorem. Mięso  zmielić przez maszynkę do mięsa. Dodać przetarty czosnek, pieprz i majeranek i wyrabiać ręką, dolewając po trochu wody. Słoiki dokładnie wymyć, wyparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha to samo zrobić z nakrętkami. Mięso nałożyć do słoików 3 cm poniżej brzegu, upychając, tak aby pozbyć się nadmiaru powietrza, na koniec popukać ręką  w dno słoika, następnie zakręcić. Na dno garnka włożyć ściereczkę, wstawić słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości słoika. Zagotować, zmniejszyć grzanie i wolniutko gotować 1,5 godziny, zostawić w garnku do wystudzenia. Na drugi dzień ponownie zagotować i wolno gotować 1 godzinę. Na trzeci dzień powtórzyć gotowanie, ale gotować już tylko 40 minut. Sprawdzić czy wszystkie słoiki się zamknęły, tzn. czy nakrętki są wciągnięte, a nie wypukłe.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

12 komentarzy:

  1. Jakie oczka sita do mielenia? 4, 6 czy 8?

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zmielić na 4 lub na 6, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja mam pytanie dlaczego trzeba gotować aż 3 razy przez 3 dni ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego trzeba gotować przez trzy dni, bo to jest mięso, potrzebna tyndalizacja aby nie rozwijały się bakterie, przy potrawach z mięsa tak trzeba.

      Usuń
  4. Czy może być wołowina ,albo kurczak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wołowina może być, ale trzeba dodać więcej podgardla, jeśli mięso będzie chude, inaczej wyjdzie nam konserwa sucha. Z mięsa drobiowego samego nigdy nie robiłam, łączyłam je z wieprzowym, ale też może być.

      Usuń
  5. A można 3 razy górować 1 dnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, gotować trzeba przez trzy dni, chodzi aby zabić bakterie.

      Usuń
  6. A może być sama karkówka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może, nie może być mięso chude, bo będzie konserwa sucha, ale lepiej żeby karkówka była tłusta, pozdrawiam!

      Usuń
  7. Słoiki kładziemy nakretkami do góry czy dołu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nakrętkami wkładamy do góry do pasteryzacji, słoiki zalane wodą do 3/4 wysokości i pasteryzujemy tak jak w przepisie.

      Usuń