11 lutego 2020

Ciasto Orzechowy romans

Ciasto Orzechowy romans, to ciasto kruche miodowe, przełożone pysznym kremem orzechowym i lekko kwaśnym musem jabłkowym, polane polewą czekoladową. Ciasto bardzo dobre, ładnie się kroi, najlepsze na drugi dzień, a romans kremu orzechowego z galaretką z jabłkami jest bardzo udany. Przepis jest długi, ale ciasto robi się szybko.


Składniki na ciasto:

  • 300 gram mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 150 gram masła
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 100 gram cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych

Mąkę posiekać z masłem, dodać sodę i resztę składników, zagnieść ciasto, schować do lodówki aby odpoczęło. Podzielić ciasto na pół, upiec dwa jednakowe placki forma 20 cm x 35 cm, w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Krem orzechowy:

  • 150 gram mielonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietany 30%
  • 300 gram masła
  • 2 jaja
  • szklanka cukru kryształu

Wykonanie:
Śmietanę podgrzać do zagotowania, ale nie gotować, dodać orzechy, cukier i jajka, dobrze wymieszać i zostawić do wystudzenia. Masło utrzeć dokładnie, dodawać porcjami zimną masę orzechową i utrzeć.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 galaretka

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać cukier i przesmażyć, do gotujących dodać galaretki w proszku czerwone, dokładnie wymieszać.
Wykonanie ciasta:
Na jeden placek ciasta miodowego położyć gorącą masę jabłkową, a na nią ułożyć biszkopty. Jak masa wystygnie, posmarować ciasto masą orzechową i przykryć pozostałym ciastem. Polać polewą czekoladową i posypać orzechami.
Polewa czekoladowa:

  • 1/4 kostki masła
  • 4 czubate łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki wody
  • 1 czubata łyżka kakao

Składniki polewy podgrzać mieszając do połączenia składników i polać ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz