5 lutego 2020

Bułeczki maślane

Bułeczki maślane, z ciasta drożdżowego, z dodatkiem masła, smaczne same bez niczego, ale posmarowane masłem i z kubkiem mleka, czy kakao są przepyszne na śniadanie czy kolację. Robi się się je szybko, a ciasto dosyć łatwo się wyrabia, a posiadaczki miksera planetarnego mają ułatwione zadanie, wystarczy wszystko włożyć do misy, a mikser wyrobi ciasto za nas.



Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 50 gram drożdży 
  • 2 jajka
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • Kruszonka:
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • 1,5 łyżki mąki

Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy.Do  drożdży dodajemy pół łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i mleka, mieszamy zostawiamy, aby podrosły. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajka ubite z cukrem, wyrabiamy do połączenia składników, na koniec wlewamy rozpuszczone, ale nie gorące masło, wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie cisto, robimy bułeczki. Ręce zwilżyć tłuszczem, nabierać ciasto i robić okrągłe bułeczki, nie za duże, bo będą jeszcze rosły. Zostawiamy pod przykryciem niech dobrze wyrosną. Z podanych składników robimy kruszonkę. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką, lub zostawić posmarowane, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 20-25 minut do zrumienienia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz