3 grudnia 2019

Zupa śledziowa wigilijna

W Domu pełnym mięty... nie może być wigilii bez zupy śledziowej. Zupa od wielu pokoleń gości na naszym stole, bardzo prosta, a jednocześnie smaczna.




Składniki:

  • 6 płatów śledzia solonego
  • 1 duża cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 małe jabłko 
  • 4-5 łyżek śmietany
  • sól

Wykonanie:
Płaty śledziowe wymyć, zalać zimną wodą i wymoczyć z nadmiaru soli. Cebulę obrać, pokroić w plastry włożyć do dużej salaterki, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zagotować 5 szklanek wody, wrzącą zalać cebulę. Jak śledzie się wymoczą, pokroić na kawałki 3-4 centymetrowe, dodać  do zimnej wody z cebulą, jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach dodać do zupy śledziowej.Na koniec dodać śmietanę, doprawić sokiem z cytryny, jeśli trzeba to solą i pieprzem. Zupę śledziową podajemy do ugotowanych w całości ziemniaków, podanych oddzielnie. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Zimna z goracymi ziemniakami.Kiedys byly cale sledzie .mozna bylo uzyskac mlecz.ktory ucieralo sie.do tej zupy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Są całe śledzie jak kiedyś!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nieodłączna zupa na stole mojej babci.Jedliśmy ją zawsze na wczesny obiad w Wigilię.Nigdy nie wzięłam przepisu,bo babcia przecież zawsze jest.Okazało się ,że nie na zawsze.Bardzo dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam pomóc, zapraszam częściej !

      Usuń