W Domu pełnym mięty... nie może być wigilii bez zupy śledziowej. Zupa od wielu pokoleń gości na naszym stole, bardzo prosta, a jednocześnie smaczna.
Składniki:- 6 płatów śledzia solonego
- 1 duża cebula
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 małe jabłko
- 4-5 łyżek śmietany
- sól
Wykonanie:
Płaty śledziowe wymyć, zalać zimną wodą i wymoczyć z nadmiaru soli. Cebulę obrać, pokroić w plastry włożyć do dużej salaterki, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zagotować 5 szklanek wody, wrzącą zalać cebulę. Jak śledzie się wymoczą, pokroić na kawałki 3-4 centymetrowe, dodać do zimnej wody z cebulą, jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach dodać do zupy śledziowej.Na koniec dodać śmietanę, doprawić sokiem z cytryny, jeśli trzeba to solą i pieprzem. Zupę śledziową podajemy do ugotowanych w całości ziemniaków, podanych oddzielnie. Smacznego!
Czy zupę je się zimną?
OdpowiedzUsuńZimna z goracymi ziemniakami.Kiedys byly cale sledzie .mozna bylo uzyskac mlecz.ktory ucieralo sie.do tej zupy.
OdpowiedzUsuńSą całe śledzie jak kiedyś!!!!
OdpowiedzUsuńNieodłączna zupa na stole mojej babci.Jedliśmy ją zawsze na wczesny obiad w Wigilię.Nigdy nie wzięłam przepisu,bo babcia przecież zawsze jest.Okazało się ,że nie na zawsze.Bardzo dziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam pomóc, zapraszam częściej !
UsuńU nas też się jadło na wczesny obiad w Wigilię
UsuńNo wlasnie, jak juz ktos wyzej wspomnial, u nas w domu do tej zupy ucieralo sie mlecz z lyzeczka cukru. Tak roztarty mlecz dodawalo sie do tej marynaty.U nas byla to woda przegotowana z lisciem laurowym, zielem angielskim i cebula.Byla tej marynaty moze szklanka, a reszte sie dodawalo kwasnej, gestej smietany.Ta zupa u nas miala taki slodko,kwasny smak.W ubieglym roku chcialam to danie odtworzyc , ale nie mialam mlecza, wiec utarlam jeden posiekany plat matjasa z cukrem.Efekt byl moze nie taki wow, ale ogolnie danie bylo zblizone do oryginalu.
OdpowiedzUsuńTo jest przepis na zupę z płatów śledziowych, żeby był mlecz muszą być całe śledzie tzw. mleczaki, śledzie solone z beczki, ale o takie jest trudniej teraz, dlatego jest taki przepis.
Usuń