3 grudnia 2019

Zupa śledziowa wigilijna

W Domu pełnym mięty... nie może być wigilii bez zupy śledziowej. Zupa od wielu pokoleń gości na naszym stole, bardzo prosta, a jednocześnie smaczna.




Składniki:

  • 6 płatów śledzia solonego
  • 1 duża cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 małe jabłko 
  • 4-5 łyżek śmietany
  • sól

Wykonanie:
Płaty śledziowe wymyć, zalać zimną wodą i wymoczyć z nadmiaru soli. Cebulę obrać, pokroić w plastry włożyć do dużej salaterki, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zagotować 5 szklanek wody, wrzącą zalać cebulę. Jak śledzie się wymoczą, pokroić na kawałki 3-4 centymetrowe, dodać  do zimnej wody z cebulą, jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach dodać do zupy śledziowej.Na koniec dodać śmietanę, doprawić sokiem z cytryny, jeśli trzeba to solą i pieprzem. Zupę śledziową podajemy do ugotowanych w całości ziemniaków, podanych oddzielnie. Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza