30 grudnia 2019

Sałatka z kapusty pekińskiej

Sałatka z kapusty pekińskiej to połączenie kapusty, z gotowaną piersią z kurczaka, z dodatkiem rodzynek, suszonych pomidorów, polanych sosem z majonezu, ketchupu i miodu, posypana prażonymi orzechami włoskimi.


Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 por
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól 

Sos:

  • 4-5 czubatych łyżek majonezu
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:
Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Orzechy pokroić i uprażyć na suchej patelni. Kapustę pekińską drobno pokroić. Białą część pora, wymyć i pokroić w drobną kostkę, oraz posypać solą. Ugotowaną i ostudzoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a pomidory suszone w paseczki. Rodzynki zalać wrzącą wodą, odcedzić. Do kapusty pekińskiej dodać pokrojony por i wymieszać, podzielić na dwie części. Przygotować sos: do miseczki włożyć majonez, dodać ketchup i miód, dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. W salaterce ułożyć jedną część kapusty pekińskiej z porem, polać delikatnie sosem, na to dać połowę pokrojonej piersi z kurczaka, łyżkę rodzynek i trochę pokrojonych suszonych pomidorów. Sałatkę polać odrobiną sosu. Z pozostałej części kapusty odłożyć 1/3, resztę wyłożyć do salaterki, polać sosem, ułożyć mięso, rodzynki, pomidory, pozostałą kapustę i polać resztą sosu. Po wierzchu sałatkę posypać uprażonymi orzechami. Sałatkę proboszcza na koniec udekorować. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz