23 grudnia 2019

Kapusta z grzybami

Kapusta kiszona z grzybami jedno z obowiązkowych dań na Wigilię, u nas też gości na stole wigilijnym.



Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej 
  • 5 dkg grzybów suszonych
  • olej 
  • 1 cebula
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Grzyby wymyć, zalać gorącą wodą i namoczyć. Kapustę kiszoną, u nas jest robiona własna, odcisnąć, posiekać, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować. Grzyby jak miękkie, odcisnąć z wody, posiekać, dodać do kapusty wraz z wodą, w której się moczyły, ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę, olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę i zeszklić ją na złoty kolor. Dodać do kapusty, doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać miód. Kapusta z grzybami gotowa. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz