4 listopada 2019

Zupa grzybowa

Grzyby obrodziły tej jesieni, dziś w Domu pełnym mięty... pachnie świeżymi grzybami, gotujemy zupę grzybową. Zupę grzybową można ugotować także z grzybów mrożonych.


Składniki:

  • 2 udka z kurczaka( mogą być skrzydełka, lub żeberka)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • zielona pietruszka
  • cebula
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • łyżka mąki
  • śmietana
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Świeże leśne grzyby: podgrzybki, maślaki, borowiki oczyścić dokładnie, umyć i pokroić. Mięso na zupę umyć, zalać wodą zagotować, zebrać szumowiny, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu 20 minut. Włoszczyznę obrać, umyć, dodać do zupy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, obsmażyć, przełożyć do garnka z zupą, posolić i popieprzyć do smaku. Gotować 25 minut. Mąkę rozrobić wodą, dodać gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka z zupą. Zaprawić zupę śmietaną : 3 łyżki śmietany najlepiej 30%, może być i 18%, zahartować odrobiną zupy, wymieszać dodać do zupy. Na koniec pokroić drobno natkę pietruszki i posypać zupę. Zupę grzybową podajemy z makaronem z własnej roboty Makaron domowy może być też z ziemniakami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz