30 listopada 2019

Sałatka lekka

Lekka sałatka na kolacje lub na drugie śniadanie do pracy, wystarczy zrobić sos, ułożyć warzywa w pojemniku, a w pracy tylko polać sosem, smaczne, zdrowe danie.




Składniki:
  • jarmuż
  • 1 jabłko małe 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 suszone pomidory
  • kawałek sera Feta
  • 1/2 łyżeczki mielonej czarnuszki

Sos:
  • 2 łyżki oleju od pomidorów suszonych
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Paprykę opiec, jak skórka czarna, włożyć do torebki foliowej na chwilę, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, Jarmuż oberwać od grubych łodyg, ugotować na parze 5 minut, jak miękki zalać zimną wodą, aby nie stracił koloru. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, suszone pomidory pokroić w paseczki. Kawałek Fety pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć jarmuż, posypać pokrojonym jabłkiem, ułożyć suszone pomidory, a ser dać na wierz sałatki. Sałatkę posypać czarnuszką. Składniki sosu dobrze wymieszać, powstanie emulsja, 15 minut przed jedzeniem polać sałatkę. Smacznego!  Sałatka z karmelizowanym burakiem

2 komentarze:

  1. Bardzo smaczna sałatka, polecam, będę robiła ją często. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń