Składniki:
- Jarmuż świeży
- ser Feta
- 4 suszone pomidory
- 1 plaster sera żółtego
- pierś z kurczaka, 2 plasterki boczku
- ciasto francuskie
- ząbek czosnku
- cebulka mała
- sól
- pieprz
- ketchup
- masło do smażenia
- 1 jajko
- troszkę sezamu
Wykonanie:
Pierś z kurczaka wymyć, osuszyć posmarować ketchupem i wstawić do lodówki na godzinę. Jarmuż sparzyć 2-3 minuty, odcedzić i wystudzić. Na patelni rozgrzać masło,dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę, przesmażyć chwilkę, dodać jarmuż, przeciśnięty czosnek, poddusić chwilkę. Na koniec dodać centymetrowy plaster Fety pokrojony w kosteczkę, pieprz i jeśli potrzeba sól. Przestudzić jarmuż. Pierś wyjąć z lodówki, wytrzeć nadmiar ketchupu. Ciasto francuskie rozłożyć, z boków poprzecinać na paski, tak, żeby dało się zapleść, wystarczy nam połowa ciasta, na środku ułożyć jarmuż, na to pierś z kurczaka, suszone pomidory, 2-3 kawałki boczku, przykryć serem żółtym, zapleść ciasto, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem, wstawić do gorącego piekarnika 180 stopni na 45 minut. Zdrowe, smaczne, ładnie prezentujące się danie gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz