18 października 2019

Pierogi z mięsem

W Domu pełnym mięty... dziś pierogi z mięsem. Często z rosołu zostaje mięso i nie wiemy co z nim zrobić, możemy wykorzystać je do pierogów.

Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula do polania pierogów  
Farsz:
  • 1/2 kg mięsa ugotowanego z kurczaka
  • 1 marchewka z rosołu
  • 4 łyżki rosołu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 cebula
Wykonanie:
Cebulę pokroić i przesmażyć na złoto. Mięso zmielić razem z marchewką i przesmażoną cebulą, dodać sól, pieprz, majeranek, jajko wyrobić, jeśli jest za gęste dodać po łyżce rosołu.
Ciasto: 
Mąkę wsypać do miseczki, zrobić dołek, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Dodać olej, sól i wyrobić ciasto. po trochu dolewając wodę. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, żeby dobrze się kleiło. Rozwałkować placek, wycinać szklanką kółka, nakładać łyżką farsz i zlepić. Układać pierogi na deseczce posypanej mąką, przykryć ściereczką, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować wodę , osolić i wrzucać na wrzącą wodę pierogi. Woda musi się cały czas gotować, jak wypłyną pierogi do góry, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Wyjąć pierogi , cebulę pokroić i przysmażyć na złoto, polać pierożki. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz