Pierogi z mięsem

W Domu pełnym mięty... dziś pierogi z mięsem. Często z rosołu zostaje mięso i nie wiemy co z nim zrobić, możemy wykorzystać je do pierogów, a zrobienie ich nie jest wcale trudne, za to smak  nam wynagrodzi.



Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula do polania pierogów  
Farsz:
  • 1/2 kg mięsa ugotowanego z kurczaka
  • 1 marchewka z rosołu
  • 4 łyżki rosołu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 cebula
Wykonanie:
Cebulę pokroić i przesmażyć na złoto. Mięso zmielić razem z marchewką i przesmażoną cebulą, dodać sól, pieprz, majeranek, jajko wyrobić, jeśli jest za gęste dodać po łyżce rosołu.
Ciasto: 
Mąkę wsypać do miseczki, zrobić dołek, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Dodać olej, sól i wyrobić ciasto. po trochu dolewając wodę. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, żeby dobrze się kleiło. Rozwałkować placek, wycinać szklanką kółka, nakładać łyżką farsz i zlepić. Układać pierogi na deseczce posypanej mąką, przykryć ściereczką, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować wodę , osolić i wrzucać na wrzącą wodę pierogi. Woda musi się cały czas gotować, jak wypłyną pierogi do góry, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Wyjąć pierogi , cebulę pokroić i przysmażyć na złoto, polać pierożki. Smacznego!

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego







Komentarze

  1. Super
    Teraz wiem co dodać do farszu żeby się nie rozlatywał

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty