Przepis na Wino z Winogron sprawdzony od bardzo wielu lat robione w Domu pełnym Mięty.
Składniki:
- 7 kg winogron
- 7 litrów wody
- 3,5 kg cukru
- drożdże i pożywka
Pierwszy dzień: Winogrona oberwać z gron, nie myć tylko pognieść dobrze ,żeby puściły sok, zalać 2 litrami przegotowanej, ostudzonej wody, przez 6 dni codziennie zamieszać.
7 dnień: odcisnąć sok bardzo dokładnie, wlać do gąsiora i dodać syrop ugotowany z 3 litrów wody i 2 kg cukru, dołożyć drożdże winne zrobione wg.przepisu (są różne drożdże jedne rozmnaża się przez kilka dni inne wlewa od razu na każdych drożdżach jest przepis). Zamknąć gąsior korkiem z rurką fermentacyjną.
Po tygodniu ugotować syrop z 2 litrów wody i 1,5 kg cukru dodać przestudzony do gąsiora. Zostawić na 1 do 1,5 miesiąca. Po tym czasie wino należy ściągnąć z nad osadu rurką gumową do drugiego gąsiora i wynieść do chłodnego pomieszczenia żeby dojrzewało. Po około 3 miesiącach wino powinno być już gotowe do rozlania, należy ściągnąć je gumową rurką do wyparzonych butelek i zakorkować. A potem tylko degustować ...Smacznego!
Witam. Ile dodać cukru zeby wino było słodkie ?
OdpowiedzUsuńRobię wino zawsze półwytrawne, lub pół słodkie, tak że trudno mi doradzić, na pewno jeszcze kilogram na tą porcję wody i owoców, ale zależy też jak słodkie są owoce, czy kwaśne, pozdrawiam!
Usuń