Początek jesieni

24 września 2019

Papryka konserwowa

  W Domu pełnym mięty... króluje dziś papryka, bardzo zdrowa pełna witamin. Idealna do kanapek, jako dodatek do obiadu. z papryki robię dużo przetworów, sos , leczo, dodaję do sałatek. Ten przepis jest bardzo stary, dostała go moja mama od koleżanki razem ze słoikiem pysznej papryki. od tej pory co roku taką paprykę jedliśmy. Ja robię ją tak samo, papryka jest pyszna, a tajemnica tkwi w zalewie.

słoik

Zalewa:


  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
Paprykę dokładnie umyć, oczyścić z nasion, pokroić na ósemki, lub kawałki, tak jak lubimy. Słoiki przygotować: umyć i wyparzyć. Ułożyć paprykę dosyć ciasno w słoikach, ale nie upychać.
Wszystkie składniki zalewy zagotować: wodę, cukier, ocet, olej, sól, pieprz. Paprykę zalać gorącą zalewą i pasteryzować  10-13 minut  Smacznego!

Pasteryzacja

















                       

1 komentarz: