24 września 2019

Gąski- rosół z grzybów

   



W Domu pełnym mięty dziś gotujemy rosół z gąsek. Zupa bardzo pożywna, smaczna i prosta w wykonaniu. U nas na grzyby gąski mówimy prośnianki, gdy jest ich wysyp, to prawie w każdym domu taka zupa musi być.

                                                                                                                                                                   

Składniki:



  • grzyby gąski im więcej tym lepiej
  • włoszczyzna jak do rosołu (marchew, pietruszka, seler, cebula)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz 
  • 500 gram ziemniaków
  • 10-15 dkg boczku

Wykonanie:

   Gąski siwe i zielone to grzyby, które pojawiają się najpóźniej,  ale są bardzo smaczne. Można je marynować, smażyć, dusić pod każdą postacią są pyszne. W naszym regionie lubiane są jako rosołek, zupka zdrowa, rozgrzewająca i pyszna. Przepis jest bardzo prosty:  gąski czyścimy, nie obieramy, myjemy, są bardzo brudne, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę :  marchew, pietruszkę, cebulę, ziele angielski i liść laurowy i gotujemy do miękkości. Oddzielnie gotujemy obrane i osolone do smaku ziemniaki.  Przesmażamy na patelni boczek pokrojony w kostkę . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku rosołek (grzybków nigdy nie za dużo) i polewamy ziemniaki ,a na koniec okraszamy przesmażonym boczkiem, zapach w całym domu, smacznie, tanio, zdrowo! Smacznego!

    
 Zobacz :    Grzyby leśne duszone

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz