24 września 2019

Ciasto drożdżowe

Dom pełen mięty... pachnie dziś pięknie ciastem drożdżowym, które zawsze się udaje i można je zrobić ręcznie, ale przede wszystkim w mikserze.



Składniki: 
  • 1 kg mąki pszennej 
  • 2 szklanki mleka, 
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy 
  • 1/2 kostki masła
  • 5 żółtek 
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli 
  • 10 dkg drożdży 
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Mleko podgrzać, drożdże rozrobić z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki mleka i postawić niech wyrosną. Do misy miksera wlać pozostałe mleko, żółtka i jajko, cukier, sól, mąkę, wyrośnięte drożdże i wyrabiać, jak składniki się połączą dodać rozpuszczone masło i jeszcze wyrabiać 5 min, zostawić przykryte ściereczką niech rośnie. Jak podwoi swą objętość nakładać na blaszki (wychodzą 3 wąskie) i niech rosną. Potem posmarować rozmąconym jajkiem i piec 40 min w 170 stopniach. Ja dodaje zawsze rodzynki i skórkę pomarańczową. Z tego ciasta drożdżowego można robić bułeczki, dodać śliwki na wierzch, posypać kruszonką, jest naprawdę uniwersalne, a zapach w całym domu i u sąsiadów. Smacznego!

2 komentarze: