Domowy pasztet z mięsa
Domowy pasztet to jeden z tych smaków, które od razu przywołują wspomnienia rodzinnych spotkań i tradycyjnej kuchni. Pachnący, delikatny, pełen przypraw – zupełnie nie ma nic wspólnego z tym, co często można znaleźć na sklepowych półkach. Przygotowany w domu daje pełną kontrolę nad składem i smakiem, a przy tym jest prostszy, niż mogłoby się wydawać. Ten przepis to sprawdzona klasyka, idealna zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienne kanapki.
Składniki:
-
1 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka)
-
0,5 kg mięsa drobiowego (udka bez kości lub pierś)
-
200 g wątróbki drobiowej
-
2 marchewki
-
1 pietruszka (korzeń)
-
kawałek selera
-
1 duża cebula
-
2–3 ząbki czosnku
-
2 jajka
-
2 bułki pszenne (namoczone w mleku lub wodzie)
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
1 łyżeczka majeranku
-
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
-
sól i pieprz do smaku
-
ok. ½ szklanki wywaru z gotowania mięsa
-
2–3 łyżki oleju lub masła
Mięso wieprzowe i drobiowe umyć, włożyć do dużego garnka razem z obranymi warzywami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zaleć wodą i gotować na małym ogniu do miękkości przez około półtorej godziny. W tym czasie namoczyć bułki w mleku lub wodzie. Cebulę i czosnek posiekać, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu razem z wątróbką, tylko do momentu aż wątróbka się zetnie – nie powinna się długo smażyć, aby nie stała się gorzka. Ugotowane mięso lekko przestudzić, a następnie dodać warzywa, wątróbkę z cebulą oraz odciśnięte bułki i zmielić w maszynce do mięsa dwa lub trzy razy, najlepiej na drobnym sitku, aby masa była gładka. Do zmielonej masy dodać jajka, majeranek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz stopniowo dolewać wywar z gotowania mięsa, mieszając do uzyskania jednolitej, dość konsystencji. Gotową masę przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanej bułką tartą, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 60–70 minut, aż pasztet ładnie się zarumieni. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia, aby pasztet dobrze się kroił i nabrał pełnego smaku. Jeśli chcemy bardziej soczysty pasztet wtedy należy dodać 2-3 łyżki smalcu lub masła. Można też dodać ugotowane suszone grzyby lub pokrojone suszone śliwki dla lepszego aromatu. Tak przygotowany pasztet świetnie się mrozi, dlatego można zrobić go więcej.
Komentarze
Prześlij komentarz