Początek jesieni

8 maja 2024

Miętowy syrop

 Przepis na syrop z mięty, który jest bardzo smaczny i prosty, a możemy robić go przez całe lato ze świeżo zerwanej mięty. Mięta ma zbawienny wpływ na nasz organizm, jest zdrowa, działa bakteriobójczo, rozkurczowo, przeciwzapalnie, pobudza układ trawienny, a nawet obniża ciśnienie krwi.  Syrop zrobiony w słoikach sprawdzi nam się jako dodatek do herbaty, wody, a nawet do drinków. 



Składniki:

  • 80-100 gałązek świeżej mięty
  • 2,5 litra wody
  • 2 cytryny
  • 0,5 kg cukru
  • małe słoiki, lub butelki

Wykonanie:

Miętę zerwać przed kwitnieniem w pogodny dzień, umyć, odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować syrop z wody i z cukru. Cytryny umyć dokładnie i wycisnąć sok, który dodać do syropu. Miętę przełożyć do garnka i zalać gorącym syropem z sokiem z cytryn, wymieszać, przykryć i zostawić na całą noc. Przygotować małe słoiki, lub butelki z zakrętkami, umyć je i wyparzyć. Na drugi dzień syrop przelać przez sitko, a miętę odcisnąć przez płótno. Syrop miętowy zagotować i wrzący wlewać do wyparzonych ciepłych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i przykryć kocykiem, nich stoją tak, aż ostygną. Słoiki przenieść do piwnicy, lub chłodnej spiżarni. Syrop miętowy jest bardzo smaczny, a mięta pachnie jak świeża.

7 komentarzy:

  1. Właśnie wczoraj zlałam syrop do buteleczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba też zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Co roku robię i jest super

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam cukrzyce i nie używam cukru czy może być bez cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie będzie syrop, nie wiem czy się nie popsuje, cukier to konserwant.

      Usuń
    2. Czy ten syrop jest gęsty

      Usuń
    3. Nie jest gęsty, nie zawiera dużo cukru.

      Usuń