Początek jesieni

26 marca 2024

Schab ze śliwką

 Soczysty, pyszny Schab nadziewany suszonymi śliwkami pieczony w piekarniku. Idealnie sprawdzi się na święta, czy rodzinne uroczystości. Pyszny zarówno na zimno, jak i na ciepło. Schab, aby był soczysty trzeba zamarynować go na co najmniej 12 godzin. Przepis jest dosyć prosty, z mojego rodzinnego domu, zawsze gościł u nas na świątecznym stole.



Składniki:

  • 1,20 kg schabu wieprzowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 plastry boczku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki oleju
  • 150 gramów śliwek suszonych, kilka moreli



Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć i ostrym cienkim, długim nożem zrobić z każdej strony po środku nacięcie, taki jakby kanał. Schab posmarować musztardą, najlepiej ostrą, posypać pieprzem, solą, majerankiem z każdej strony i przełożyć do naczynia, przykryć i zostawić najlepiej na całą noc, aby mięso się zamarynowało. Rano schab wyjąć z marynaty i wytrzeć go ręcznikiem papierowym. Śliwki suszone opłukać, jeśli bardzo twarde można chwilę pomoczyć. W miejsce nacięcia wkładać śliwki, upychając dosyć mocno, aby całe nacięcie wypełniło się dokładnie, można pomagać sobie trzonkiem drewnianej łyżki. Końce schabu gdzie był otwór, zamknąć za pomocą wykałaczki. Schab posmarować olejem, posypać papryką i przełożyć go na duży kawałek folii aluminiowej, lub do naczynia ze szczelną pokrywką. Na wierzchu schabu położyć plastry boczku, posypać jeszcze odrobiną majeranku, papryki, polać pozostałym olejem, szczelnie zawinąć folię. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, funkcja grzania góra-dół, wstawić mięso do gorącego piekarnika i piec 45 minut. Następnie zdjąć folię z wierzchu i piec jeszcze 20 minut, aby schab z wierzchu się zrumienił. Wyjąć mięsno z piekarnika, zawinąć znowu szczelnie w folię i zostawić do ostygnięcia, wtedy schab będzie soczysty. Schab można podać od razu ciepły pokrojony na porcje z dodatkiem ziemniaków, lub zimny jako zakąska, pyszny też jest w galarecie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz