Pieczeń z mięsa mielonego soczysta i pyszna, kojarzy się najbardziej ze świętami, idealna na zimno jako dodatek do kanapek, ale można też podać ją na ciepło pokrojoną w grube plastry z ziemniakami i surówką. Danie nie skomplikowane, każdy może je przygotować, wystarczy tylko piekarnik. Do pieczeni można dodać ulubione zioła, a nawet pokrojoną w kostkę paprykę.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól
Do posypania:
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Wykonanie:
Mięso wieprzowe z łopatki, lub z karkówki, najlepsze takie przerośnięte tłuszczem wtedy pieczeń nie będzie sucha, umyć i zmielić przez maszynkę. Do mięsa dodać sól, tak około łyżeczki do smaku, pieprz, paprykę, majeranek, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, bułkę tartą i wszystko wyrobić dłonią dolewając po trochu wodę, Mięso musi być dobrze wyrobione, wtedy pieczeń będzie się ładnie kroiła. Przygotować foremkę wysmarować ją smalcem, z mięsa uformować wałek i przełożyć go do formy. Dłonią zwilżoną wodą ubić lekko mięso i posypać po wierzchu ziołami, przykryć z wierzchu folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni funkcja grzania góra-dół i piec pieczeń 45 minut, zdjąć z wierzchu folię i piec jeszcze 20 minut do ładnego zrumienienia.
Wygląda apetycznie, będę próbowała tego przepisu
OdpowiedzUsuń