24 listopada 2023

Ciastka korzenne świąteczne

 Ciastka korzenne  świąteczne, lepsze od pierniczków, pachną przyprawą korzenną i cynamonem, od razu są miękkie, mogą też dłużej poleżeć. Przepis jest prosty, ciasto szybko się zagniata i lekko wałkuje, jest miękkie i elastyczne. Takie ciasteczka możemy robić całą rodziną, dzieci chętnie będą wycinać foremkami różne wzory, a przy dekorowaniu wszyscy będą się dobrze bawić.



Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 200 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 200 gramów masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników
  • 1 jajko

Lukier do ozdobienia ciastek:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • woda


Wykonanie:

Masło powinno być miękkie, ale nie płynne. Szklanka o pojemności 180 ml. Mąkę na ciastka przesiać na stolnicę, dodać przyprawę do piernika, cynamon, sodę i wymieszać, dodać miękkie masło, a następnie połączyć z mąką. Do śmietany, musi być gęsta, dodać jajko, cukier i wymieszać. W mące zrobić dołek i wlać śmietanę z jajkiem i z cukrem. Całość zagnieść do połączenia składników, nie wyrabiać, tylko ma powstać gładkie ciasto, które schować do lodówki na pół godziny, aby odpoczęło i stężało. Przygotować formy do pieczenia, wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na cztery części i każdą rozwałkować na grubość 1 milimetra, gdyż w czasie pieczenia ciastka podrosną. Foremką wykrawać różne wzory i układać na formie. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni funkcja góra-dół i piec ciasteczka 10 minut do ładnego zrumienienia. Z porcji tej wyszło cztery formy do pieczenia takie z kuchni gazowej. Ciasteczka korzenne są od razu miękkie, ale nie kruszą się. Przygotować lukier do ozdobienia: utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, dodając trochę wody do odpowiedniej gęstości. Ciasteczka można ozdobić według upodobania, czekoladą, polewą, różnymi posypkami, wiórkami, ale pyszne są też bez niczego. Przechowywać je można w zamkniętym słoju, puszcze, czy pojemniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz