Cukinia z mięsem na parze

 Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku, ale też i bardzo zdrowym. Dziś zapraszam na lekkostrawną wersję cukinii faszerowaną mięsem mielonym i gotowaną na parze. Cukinia przygotowana w ten sposób jest bardzo smaczna, soczysta, delikatna, idealnie wkomponuje się w dietę lekkostrawną. Dodatek mięsa doprawionego pieprzem i solą, nadaje charakteru potrawie i sprawia że danie jest wyraziste w smaku. Cukinia faszerowana może stanowić samodzielne danie obiadowe, lub dodatek do ziemniaków.


Składniki:

  • 1 cukinia
  • 250 gramów mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczyptę majeranku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 bułki czerstwej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz


Do polania cukinii:

  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany gęstej
  • 1 łyżeczka zielonej natki pietruszki


Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na połowę i łyżką wybrać miękki środek z nasionami. Każdą połowę cukinii podzielić na dwie części i lekko posypać solą. Bułką czerstwą namoczyć w wodzie i odcisnąć. Do mięsa mielonego dodać bułkę, startą na tarce marchewkę, jajko, zieloną natkę pietruszki, przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem, wszystko wyrobić jak na kotlety mielone. Połówki cukinii napełnić mięsem mielonym. Przygotować garnek do gotowania na parze z trzech części i do pierwszej wlać wodę i zagotować. Pozostałe dwa garnki z sitkiem lekko posmarować olejem, ułożyć cukinię z mięsem po dwie w każdym garnku. Gdy woda zacznie się gotować postawić garnki z cukinią jeden na drugim, przykryć i gotować 25 minut w zależności od wielkości cukinii. W naczyniu wymieszać mąkę z gęstą śmietaną i natką pietruszki, dodać szczyptę soli i pieprzu i polać po wierzchu cukinię, przykryć i jeszcze gotować na parze około 10 minut. Czas gotowania zależy od wielkości cukinii, moja była młoda i średniej wielkości, jeśli cukinia jest duża, trzeba ją parować trochę dłużej. Jeśli jesteśmy na diecie lekkostrawnej możemy pominąć polanie cukinii śmietaną, taka bez niczego jest też bardzo smaczna.

Komentarze

Popularne posty