Początek jesieni

13 maja 2023

Udko z kaczki

 Udka z kaczki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, zarówno na zwykły dzień jak i na święta. Ja przygotowałam udka nie pieczone, a smażone na patelni. Mięso z kaczki jest bardzo smaczne, udka przygotowane z tego przepisu są soczyste, delikatne, rozpływają się w ustach,  a przepis dosyć prosty.



Składniki:

  • 4 udka kacze
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Kacze udka umyć i osuszyć. Patelnię teflonową rozgrzać i położyć udka skórą do dołu, smażyć do zrumienienia mięsa, następnie przekręcić i obsmażyć z drugiej strony, z mięsa wytopi się tłuszcz. Udka posypać po wierzchu majerankiem, papryką, pieprzem i solą. Mięso polać winem i zagotować, dodać miód i zmniejszyć grzanie do minimum, przykryć szczelnie mięso i dusić wolno. Jeśli mięso będą jadły dzieci, to zamiast wina, dodajemy ocet jabłkowy. Kacze nogi puszczą sok, jeśli wyparuje, możemy uzupełnić go dolewając trochę wody. Mięso dusimy, aż będzie miękkie, około półtorej godziny, ale trzeba sprawdzać już po godzinie co jakiś czas, gdyż czas duszenia zależy od mięsa. Na koniec odkrywamy patelnię i chwilę smażymy mięso, aby skórka była chrupiąca. Kacze udka podajemy z ziemniakami, u mnie ziemniaki smażone i szparagi. Ziemniaki smażone po francusku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz