Początek jesieni

13 kwietnia 2023

Drożdżówki z musem jabłkowym

 Drożdżówki😋 to pyszne bułeczki nadziewane musem jabłkowym, miękkie, puszyste i nie za słodkie. Mus jabłkowy robię sama, zawsze jesienią i mam gotowy w słoikach. Zamiast musu można dodać starte na tarce o dużych otworach jabłka. Takie bułeczki chętnie zje każdy, dobre są też na drugi dzień. Ciasto na drożdżówki można wyrobić w mikserze planetarnym, chociaż ręcznie też szybko się wyrabia.



Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 60 gramów roztopionego masła
  • 1/2 słoika musu jabłkowego
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek



Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Mleko lekko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka, wymieszać i zostawić aby podrosły. Mąkę przesiać do miski, dodać utarte żółtka z cukrem, wyrośnięte drożdże i wyrabiać ręką dolewając po trochu mleko, aż ciasto się połączy. Masło rozpuścić, ale nie może być gorące, tylko letnie dodać do ciasta i wyrabiać, aż ciasto drożdżowe będzie pulchne, pełne pęcherzyków powietrza, oraz będzie  odchodzić od ręki i od miski. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Dłonie lekko natłuścić i nabierać porcję ciasta, zrobić placuszek, na środku dodać łyżkę musu jabłkowego i zlepić, formując bułkę. Bułeczki układać 
na formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub posypanej mąką, przykryć ściereczką i zostawić, aby podrosły. Wyrośnięte drożdżówki posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec bułeczki około 20 minut do ładnego zrumienienia, czas pieczenia zależy od piekarnika. 

2 komentarze: