Początek jesieni

28 kwietnia 2023

Masło klarowane domowe

 Masło klarowane jest dosyć drogie, dlatego lepiej zrobić je sobie. Takie masło może stać długo, nawet bez lodówki. Masło klarowane to czysty tłuszcz pozbawiony białka i wody. Można rozgrzewać je do wysokich temperatur 250 stopni C. Takie masło sprawdza się nie tylko do smażenia, można nim smarować chleb. Masło klarowane ma delikatny, lekko słodki i orzechowy posmak, dodaje aromatu potrawom.


Składniki:

  • 400 gramów masła 82% nie solonego
  • patelnia, lub garnek z grubym dnem


Wykonanie:

Masło klarujemy na najmniejszej mocy palnika. Dwie kostki masła pokroić na mniejsze kawałki i włożyć na patelnię z grubym dnem, smażyć na najmniejszej mocy. Na wierzchu tworzy się biała piana, którą trzeba zbierać łyżką szumówką. Zbieramy cały czas, dopóki piana będzie. Klarowanie masła trwało 40 minut, ale czas klarowania może być różny, ważne aby było czyste. Klarowane masło trzeba delikatnie zlać do naczynia, aby nie dostały się ścięte na dnie białe osady. Najlepiej masło przelać przez gęste sitko, lub gazę. Zostawić w słoiku aby ostygło, zimne zakręcić nakrętką i schować do lodówki. Z porcji tej wyszło 300 gramów klarowanego masła.



25 kwietnia 2023

Bułki z sezamem

 Te bułki z sezamem nie wymagają wiele zachodu, bardzo łatwo się wyrabiają, ciasto jest miękkie, nie klei się do rąk, można też wyrobić je w mikserze planetarnym. Bułki są puszyste, a skórka mięciutka. Smakują same bez żadnych dodatków, a posmarowane masłem to jest ,,niebo w gębie". Przepis bardzo prosty i wypróbowany wielokrotnie.



Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie drożdży w proszku
  • 1 żółtko do posmarowania
  • 6 szklanek mąki
  • 1-2 łyżki sezamu 


Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać, musi być ciepłe, ale nie gorące, dodać ciepłą wodę, olej, cukier, drożdże, jajko, szklankę mąki i wszystko wymieszać trzepaczką na gładką masę, przykryć ściereczką i zostawić, aby podrosło. Gdy ciasto podrośnie dodać sól i wyrabiając dłonią dosypywać po trochu mąkę. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie, pulchne i nie będzie kleiło się do rąk. Mąki może trochę zostać, 2-3 łyżki, zależy to od wielkości jajka. Wyrobione ciasto przykryć szczelnie folią do żywności, a na wierzch położyć ściereczkę i zostawić, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać. Z ciasta formować bułeczki, takie podłużne, małe paluchy, układać je na formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i jeszcze zostawić, aby podrosły. Wyrośnięte bułeczki smarować po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać góra-dół do 180 stopni i piec około 30 minut do ładnego zrumienienia. Bułeczek z sezamem wyszło 24.



22 kwietnia 2023

Pierś z kaczki z patelni

 Pierś z kaczki to prosty przepis na pyszny obiad, lub na uroczystą kolację. Ważna jest dobra jakość mięsa, kaczka najlepsza jest tzw. wiejska, czyli hodowana na wolnym wybiegu. Moja kaczka właśnie taka była. Pierś z kaczki z tego przepisu jest delikatna, soczysta i pyszna. Można podać ją na ciepło, ale sprawdzi się też na zimno, pokrojona w plastry jako dodatek do sałatki.



Składniki:

  • 1 pierś z kaczki
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Pierś z kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i naciąć delikatnie skórę, nie przecinając mięsa, w ukośną kratkę. Patelnię rozgrzać i położyć mięso skórą do dołu i na dużym grzaniu i smażyć do ładnego zrumienienia, a także wytopienia tłuszczu. Następnie pierś przewracamy na drugą stronę i smażymy 3-4 minuty. Pierś układamy skórą do góry, zalewamy winem, zmniejszamy grzanie do minimum, delikatnie solimy, dodajemy pozostałe przyprawy: majeranek, pieprz i paprykę, szczelnie przykrywamy i dusimy około godziny, zależy to od wielości mięsa. W czasie duszenia można pierś podlać wodą, jeśli sos wyparuje. Gotową pierś z kaczki kroimy na ukośne plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami, z gruszkami w occie, buraczkami, a do tego ziemniaki, czy kluski śląskie.

20 kwietnia 2023

Syrop z mniszka lekarskiego

 Syrop z mniszka lekarskiego jest nie tylko zdrowy, ale też i bardzo smaczny. Naturalny lek polecany na pierwsze oznaki przeziębienia, łagodzi bóle gardła i od kaszlu. Możemy go przygotować w łatwy sposób i mieć zapas na zimę, a razie potrzeby wykorzystać. Syrop dodajemy do herbaty, lub pijemy tak jak syropy od kaszlu. 



Składniki:

  • 400 kwiatów mniszka
  • 1 kg cukru
  • 2 cytryny
  • 1 litr wody

Wykonanie:

Kwiaty z mniszka rozwinięte, same główki bez zielonych łodyżek zbieramy najlepiej w południe w słoneczny dzień, na łąkach, czy miejscach oddalonych od dróg. Kwiaty zebrane układamy na białym arkuszu papieru i zostawiamy, aby wszelkie małe stworzenia mogły wyjść z nich. Kwiaty mniszka przekładamy do garnka zalewamy je litrem wody, dodajemy dobrze wymytą i pokrojoną w kostkę razem ze skórą jedną cytrynę. Całość doprowadzić do wrzenia i wolno gotować pod przykryciem około pół godziny. Zostawiamy wszystko na 24 godziny, a następnie przelewamy  przez gęste sitko, a pozostałe kwiaty wyciskamy dokładnie przez gazę. Do garnka dodajemy cukier i wolno gotujemy bez przykrycia 2,5 do 3 godzin. Jeśli chcemy mieć gęsty syrop to należy gotować dłużej. Cytrynę wymyć dokładnie, wycisnąć sok i dodać do syropu, zagotować. Czyste słoiki wyparzyć, wlewać wrzący syrop, zakręcać, odwracać do góry dnem, przykryć kocykiem i zostawić aby ostygły. Zimny syrop z mniszka wynieść w chłodne miejsce.

18 kwietnia 2023

Polędwiczka wieprzowa duszona

 Polędwiczka wieprzowa duszona w sosie własnym to pyszny obiad dla całej rodziny. Polędwiczka to bardzo delikatne mięso, ale też bardzo smaczne, można podać je zarówno z ziemniakami, jak i z kopytkami, czy z kaszą. Nie wymaga też ona wielogodzinnego gotowania, tak że takie danie przygotujemy dosyć szybko.



Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • sól
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • tłuszcz do smażenia





Wykonanie:

Polędwiczkę wieprzową umyć i pokroić na dwucentymetrowe kawałki, posypać pieprzem, dodać oliwę, wymieszać i schować do lodówki na pół godziny. Na patelni rozgrzać tłuszcz, u mnie smalec i na gorącym tłuszczu smażyć polędwiczki po minucie z każdej strony. Mięso przełożyć na talerz, a na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Do cebuli dodać polędwiczki i zalać wodą tak, aby przykryła mięso. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, papryką, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno dusić pod przykryciem 40-45 minut. W razie potrzeby, gdy sos wyparuje, dolać jeszcze wody. Sos możemy zagęścić jeszcze mąką, ale ja podaję taki naturalny. Polędwiczki duszone to pyszne, sycące danie, które sprawdzi się także na różne uroczystości.

15 kwietnia 2023

Bananowe placuszki

 Bananowe placuszki są pyszne, szybkie i uwielbiają je nie tylko dzieci. Jest to przede wszystkim zdrowsza wersja placków, bez cukru, gdyż banan jest wystarczająco słodki, nie ma potrzeby posypywania ich cukrem pudrem po wierzchu. Bananowe placuszki sprawdzą się idealnie na śniadanie, czy podwieczorek. 



Składniki:

  • 1 duży banan( mój ważył 300 gramów)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Banan musi być dojrzały, jeśli jest mniejszy należy wziąć dwa, obrać i pokroić na plasterki, a następnie  widelcem zmiażdżyć na gładki mus. Do musu bananowego dodać jajko, mleko, olej i trzepaczką wszystko wymieszać. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać i dodawać po trochu do ciasta. Gdy masa się połączy dodajemy cynamon, możemy go pominąć jeśli nie lubimy. Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć na średnim grzaniu placuszki bananowe po 2-3 minuty z jednej strony, potem delikatnie je odwrócić i dosmażyć, druga strona smaży się krócej około minuty. Grzanie nie może być duże, gdyż placki szybko nam się zrumienią, a nie usmażą. Gotowe placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby trochę obciekły z tłuszczu i podawać. Bananowe placuszki są słodkie, możemy podać je same, lub polać odrobiną miodu, dodać jakieś owoce. Z porcji tej wyszło 18 bananowych placuszków.


13 kwietnia 2023

Drożdżówki z musem jabłkowym

 Drożdżówki😋 to pyszne bułeczki nadziewane musem jabłkowym, miękkie, puszyste i nie za słodkie. Mus jabłkowy robię sama, zawsze jesienią i mam gotowy w słoikach. Zamiast musu można dodać starte na tarce o dużych otworach jabłka. Takie bułeczki chętnie zje każdy, dobre są też na drugi dzień. Ciasto na drożdżówki można wyrobić w mikserze planetarnym, chociaż ręcznie też szybko się wyrabia.



Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 60 gramów roztopionego masła
  • 1/2 słoika musu jabłkowego
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek



Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Mleko lekko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka, wymieszać i zostawić aby podrosły. Mąkę przesiać do miski, dodać utarte żółtka z cukrem, wyrośnięte drożdże i wyrabiać ręką dolewając po trochu mleko, aż ciasto się połączy. Masło rozpuścić, ale nie może być gorące, tylko letnie dodać do ciasta i wyrabiać, aż ciasto drożdżowe będzie pulchne, pełne pęcherzyków powietrza, oraz będzie  odchodzić od ręki i od miski. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Dłonie lekko natłuścić i nabierać porcję ciasta, zrobić placuszek, na środku dodać łyżkę musu jabłkowego i zlepić, formując bułkę. Bułeczki układać 
na formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub posypanej mąką, przykryć ściereczką i zostawić, aby podrosły. Wyrośnięte drożdżówki posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec bułeczki około 20 minut do ładnego zrumienienia, czas pieczenia zależy od piekarnika. 

5 kwietnia 2023

Babka wielkanocna

 W moim rodzinnym domu to już tradycja, że na wielkanocnym stole musiała być babka drożdżowa.  Ja jednak zawsze robię babkę wielkanocną ucieraną, jest bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Dodaję do niej rodzynki, ale pyszna też jest sama. Babkę można przygotować ucierając ją ręcznie, lub przy użyciu miksera.



Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • 1 łyżeczka octu
  • 50 gramów rodzynek
  • 250 gramów margaryny, lub masła

Lukier:

  • 3 łyżki czubate cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Margarynę lekko podgrzać, rozpuścić i ostudzić. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i odcedzić. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić trzepaczką, lub mikserem na puszystą masę. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia i dodawać po trochu do ubitych jajek z cukrem i ubijać na gładką masę. Do ciasta dodać rozpuszczoną margarynę, aromat cytrynowy i ocet, wszystko dokładnie wymieszać, na koniec dodać rodzynki. Formę do babki dokładnie wysmarować tłuszczem, a następnie wlać ciasto. Babkę wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut, sprawdzić patyczkiem czy się upiekła. Jeszcze ciepłą babkę wyjąć delikatnie z formy. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, dodać odrobinę przegotowanej wody jeśli jest za gęsty, lub cukru pudru jeśli chcemy aby był gęsty. Babkę polać po wierzchu lukrem, można posypać wiórkami kokosowymi, lub kolorową posypką. Babka pyszna też jest posypana tylko cukrem pudrem.

Kotlety mielone drobiowe

 Kotlety mielone drobiowe, zwane też kotletami pożarskimi, to pyszne delikatne danie, które uwielbiają dzieci i dorośli. Mięso mielone drobiowe można kupić bez problemu, ja jednak sama mielę przez maszynkę mięso przeważnie  obrane z udek. Kotlety robi się bardzo szybko, są soczyste, ale delikatniejsze niż wieprzowe, podane z dodatkiem ziemniaków i surówki, lub gotowanych warzyw stanowią przepyszne danie główne.



Składniki:

  • 500 gramów mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • bułka tarta
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku, lub w wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i udusić na złoto na maśle, lub oleju. Mięso zmielić razem z przesmażoną cebulą i odciśniętą bułką. Do masy mięsnej dodać jajko, musztardę, sól i pieprz i wyrobić. Jeśli masa jest za rzadka, można dodać trochę tartej bułki. Dłonie zwilżyć w wodzie i formować kotlety podłużne, lub okrągłe. Każdy kotlet obtoczyć w tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety z każdej strony na złoty kolor, zmniejszyć grzanie i dosmażyć jeszcze chwilę. Podawać gorące, najlepsze są prosto z patelni.



1 kwietnia 2023

Trufle

 Trufle na bazie mielonych herbatników, pyszne i bardzo proste do zrobienia. Idealnie nadają się na wszelkie imprezy dla dzieci i dla dorosłych. Przepis z lat siedemdziesiątych, wtedy trzeba było sobie radzić, dlatego powstawały takie nieskomplikowane przepisy. Trufle możemy robić razem z dziećmi i wspólnie miło spędzić czas.



Składniki:

  • 2 paczki herbatników( 200 gramów)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka dżemu 
  • 100 gramów masła
  • 4 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • olejek rumowy
  • 50 gramów mielonych orzechów
  • 2 -3 łyżki wiórek kokosowych


Wykonanie:

Herbatniki zmielić, lub przy pomocy wałka do ciasta rozkruszyć je drobno. Żółtka, utrzeć z cukrem i z masłem, które powinno być miękkie, nie prosto z lodówki i dodać cukier waniliowy. Całe jajka przed użyciem należy sparzyć, ale to chyba każdy tak robi ze względu na salmonellę.  Do utartej masy dodać zmielone herbatniki, zmielone orzechy, olejek rumowy, dżem i wszystko wymieszać. Z masy formować trufle wielkości orzecha włoskiego i tu mogą pomagać nam dzieci. Masa na trufle może wydawać nam się rzadka, ale zgęstnieje w lodówce. Każdą truflę obtoczyć w wiórkach kokosowych, ułożyć na tacy i wstawić do schłodzenia do lodówki. Trufle można obtoczyć też w mielonych orzechach, polać polewą czekoladową, czy posypać kakao. Z przepisu tego wyszło 20 trufli.