Początek jesieni

3 lutego 2023

Kotlety mielone z niespodzianką

 Tradycyjne kotlety mielone są szybkie w przygotowaniu i często goszczą na naszych stołach. Dziś moja propozycja jak  można w prosty sposób je  odmienić dodając do środka kawałek żółtego sera i papryki. Papryka może być świeża, lub konserwowa. Takie kotlety nie tylko są pyszne, ale pięknie się prezentują.


Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • kilka plasterków sera żółtego
  • 1/3 papryki czerwonej
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Czerstwą bułką namoczyć w wodzie, lub w mleku. Mięso umyć i zmielić razem z odciśniętą bułką. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Do mięsa dodać jajko, cebulę, doprawić solą, pieprzem do smaku i wyrobić ręką na jednolitą masę. Dłonie zwilżyć wodą, nabierać porcję mięsa, rozpłaszczyć na dłoni na grubość pół centymetra, położyć kawałek papryki, przykryć plasterkiem sera żółtego,  zamknąć mięsem i uformować podłużnego kotleta. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Gotowe kotlety podawać z ugotowanymi ziemniakami i surówką.


1 komentarz: