23 lutego 2023

Ciasto Kantyczka

 Kantyczka to pyszne, kolorowe ciasto, o ładnym wzorze i bardzo proste. Mimo, że wygląda na skomplikowane, uda się każdemu. Kantyczka to ciasto na większe okazje typu święta, imprezy, ale też takie po prostu do ,,kawki" . Ma też tą zaletę, że można upiec je wcześniej, nie starzeje się szybko, jest też odpowiednie na upały, gdyż nie rozpuści się.



Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 300 gramów masła, lub dobrej margaryny
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • dżem duży, lub 2 małe

Polewa:

  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 łyżeczki wody
  • 4 małe kawałki czekolady

Wykonanie:

Masło musi być w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek, dodawać po jednym do masy maślanej i cały czas ubijać. Mąkę przesiać, odłożyć dwie płaskie łyżki, do pozostałej dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Do ubitej masy maślanej z żółtkami dodawać po trochu mąkę i ubijać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na trzy porcje. Do jednej dodać suchy mak, do drugiej kakao, a do trzeciej odłożone dwie łyżki mąki. Każdą porcję ciasta wymieszać. Przygotować formę 25x40 cm, lub inną, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Najpierw wyłożyć ciasto kakaowe, na wierzchu ułożyć biszkopty, które posmarować dżemem, smak taki jaki lubimy, może być wiśniowy, porzeczkowy, lub malinowy. Na biszkopty z dżemem wyłożyć ciasto z makiem i wyrównać, położyć znowu warstwę biszkoptów, dżem, może być inny, na koniec wyłożyć ciasto białe, wyrównać i wstawić go nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół, piec 50 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Składniki polewy włożyć na patelnię, lub garnuszka i podgrzewać mieszając cały czas, aż polewa się połączy i zgęstnieje. Gotowe ciasto polać polewą, można posypać wiórkami kokosowymi, lub kolorową posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz