8 stycznia 2023

Oponki szybkie

 Oponki z sera szybkie, lekkie i puszyste w środku, a chrupiące z wierzchu, bardzo smaczne. To tradycyjny, sprawdzony przepis, który znam z dzieciństwa, były często smażone w moim rodzinnym domu. To alternatywa dla pączków, które jednak wymagają trochę pracy, a oponki robi się szybko, nie muszą rosnąć, a są bardzo dobre.



Składniki:

  • 500 gramów sera półtłustego
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżka sody
  • 1,5 łyżki octu
  • cukier puder do posypania
  • 1 litr oleju do smażenia


Wykonanie:

Ser zmielić przez maszynkę do mięsa, lub przecisnąć przez praskę. Do zmielonego sera dodać jajko, żółtka, miękkie masło, wanilię, cukier i śmietanę i dokładnie utrzeć na gładką masę, można mikserem. Cukru można dodać więcej, ale wtedy oponki w czasie smażenia szybciej się palą, a na koniec i tak są posypane cukrem pudrem. Do masy dodać połowę mąki, na środek wsypać sodę i zalać ją octem, gdy soda przestanie się pienić wyrabiać ciasto ręką dosypując mąkę po trochu, mąki dodać tyle, aby ciasto było miękkie, dodałam całe pół kilograma. Olej wlać do naczynia, w którym będziemy smażyć oponki i podgrzać go do 170 stopni. Ciasto podzielić na pół, jedną część wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 1,5 centymetra. Przy pomocy szklanki wycinać kółka, a w każdym kółku za pomocą kieliszka zrobić małe kółeczko. Oponki wrzucać na gorący tłuszcz, sprawdzam czy tłuszcz jest dobry wrzucając kawałek obranego ziemniaka, jeśli skwierczy to jest dobry, kłaść  po kilka sztuk, tak aby nie stykały się. Smażyć oponki około pół minuty i przekręcić na drugą stronę i smażyć dalej do lekkiego zrumienienia, Tłuszcz nie może być za gorący, gdyż oponki będą spieczone z wierzchu. Oponki rosną w czasie smażenia, są pulchne, mięciutkie i bardzo smaczne. Usmażone układać na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym, a gdy lekko przestygną oprószyć po wierzchu cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz