Początek jesieni

14 października 2022

Ketchup z dyni

 Ketchup z dyni dostałam wraz z przepisem na spróbowanie od sąsiadki. Spróbowałam i bardzo mi smakował, dlatego postanowiłam podzielić się tym przepisem. Robi się go bardzo szybko, składników nie ma dużo, a ketchup jest naprawdę pyszny.



Składniki:

  • 3 kg obranej dyni
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 szklanka octu
  • 3,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki przyprawy do spagetti
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżki bazylii
  • 2 łyżki oregano
  • 800 gramów koncentratu pomidorowego gęstego
  • 4 łyżki soli


Wykonanie:

Dynię pokroić w kostkę, dodać dwie łyżki soli i zostawić na dwie godziny, aby dynia puściła sok. Paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać dwie łyżki soli i zostawić na dwie godziny. Dynię i paprykę ugotować  w oddzielnych naczyniach do miękkości, odlać wodę z solą i dobrze odsączyć na sitku. Odsączoną dynię i paprykę zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać cukier, ocet, przyprawy, koncentrat pomidorowy, wszystko dobrze wymieszać i mieszając zagotować. Ketchup jest gesty, jeśli nie będziemy mieszać, będzie pryskał, gotować na wolnym grzaniu 10 minut. Słoiki wyparzyć i  nakładać ketchup, zakręcić i pasteryzować małe słoiki około 15 minut. Ketchupu z dyni z tej porcji wyszło 16 słoików o pojemności 190 ml.


3 komentarze: