Początek jesieni

26 lipca 2022

Papryka faszerowana duszona

 Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem, duszona w sosie pomidorowym, to pyszne i pożywne danie obiadowe. Przepis jest bardzo prosty, trochę przypomina gołąbki, ale zamiast zawijania mięsa w  liście kapusty, po prostu nadziewamy mięsem paprykę. Paprykę wyhodował mój mąż, jest to odmiana jak dla mnie najlepsza do faszerowania, przypomina kształtem czapkę krasnala, o kolorze jasnożółtym, lub fioletowym, łagodna w smaku i dobra do nadziewania, ale papryka może być także inna, czerwona, lepiej żeby nie była bardzo duża.



Składniki:

  • 9 papryk średnich(800 gramów)
  • 200 gramów mielonego mięsa wieprzowego
  • 50 gramów ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • olej



Wykonanie:

Ryż wypłukać i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Do mięsa mielonego dodać ostudzony ryż, sól, pieprz, pół  pokrojonej w kostkę cebuli, paprykę słodką i posiekaną natkę pietruszki, wszystko wymieszać. Paprykę umyć, odciąć część dolną i wydrążyć nasiona. Każdą paprykę faszerować przygotowanym mięsem mielonym. W garnku rozgrzać 1-2 łyżki oleju, dodać pokrojoną w kostkę pozostałą cebulę, lekko przesmażyć i układać paprykę stroną z mięsem na tłuszcz, najlepiej jak mamy garnek takiej wielkości, że papryka zmieści się na stojąco, po chwili dolać półtorej szklanki wody, liść laurowy, ziele angielskie i zagotować, zmniejszyć grzanie, przykryć i wolno gotować pół godziny. Do papryki dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i jeszcze gotować 10-15 minut, aż papryka będzie miękka. Sos można zagęścić mąką, jeśli lubimy gęsty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz