26 kwietnia 2022

Tort szpinakowy wytrawny

 Tort wytrawny z ciasta szpinakowego, przełożony serkiem kanapkowym kozim, lub śmietankowym i wędzonym łososiem, pyszny, można go podać na każdą okazję, święta, większe imprezy typu komunia, jak i na zwykłą niedzielę. Wykonanie jest banalnie proste, a szpinak główny składnik, bardzo zdrowy. 



Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego mielonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 serki kanapkowe po 150 gramów
  • 100 gramów wędzonego łososia w plastrach
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
  • kilka oliwek 
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić, dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać masło, dodać szpinak i chwilę go przesmażyć, doprawić odrobiną soli i przestudzić. Do zimnego szpinaku dodać 4 żółtka, łyżkę mąki i dokładnie wymieszać, można zmiksować blenderem. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie ze szpinakiem. Na papierze do pieczenia odrysować 3 kółka za pomocą talerza o średnicy 20 cm, każe kółko dokładnie posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto szpinakowe. Możemy krążki ciasta upiec w tortownicy, ale na papierze możemy od razu upiec wszystkie krążki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i jeśli pieczemy kilka warstw to włączamy termoobieg, jeśli jedną to góra-dół, pieczemy 15- 20 minut, sprawdzamy czy boki lekko się zrumieniły. Gotowe krążki ciasta szpinakowego od razu wykładamy i delikatnie odwracamy i zdejmujemy papier. Do serka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Serkiem cienko smarujemy pierwszy krążek ciasta, układamy plastry łososia, zostawiamy jeden kawałek do dekoracji. Drugi krążek smarujemy lekko serkiem i posmarowaną częścią kładziemy na łososia, lekko dociskamy. Do 80 gramów serka dodajemy pokrojony szczypiorek i smarujemy następną warstwę tortu, następnie układamy pokrojone w paseczki suszone pomidory i przyciskamy lekko posmarowanym krążkiem ciasta. Tort smarujemy pozostałym serkiem z wierzchu. Boki obsypujemy za pomocą noża mielonymi orzechami, a wierzch dekorujemy według uznania: różyczkami z wędzonego łososia, oliwkami, zieloną natką pietruszki. Tak przygotowany tort szpinakowy wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby smaki połączyły się, a potem można już cieszyć się jego smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz