Początek jesieni

23 kwietnia 2022

Pierś z kurczaka w pieczarkach

 Pierś z kurczaka w pieczarkach to pyszne danie obiadowe, lub kolacyjne, a także idealne na wszelkie uroczystości rodzinne, czy spotkania z przyjaciółmi. Danie szybkie i smaczne, a produkty dostępne całym rokiem. Pierś jest soczysta, a dodatek pieczarek sprawia, że  taka trochę inna. Można podać ją z ugotowaną na sypko kaszą, ryżem lub z nawet z makaronem.



Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 400 gramów pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 łyżki ketchupu

Marynata do kurczaka:

  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • tłuszcz do smażenia
  • sól

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paski, włożyć do miski i dodać składniki marynaty, czyli olej, przeciśnięte ząbki czosnku, pieprz, oregano, paprykę i ocet, wszystko wymieszać, tak aby każdy kawałek kurczaka był obtoczony w marynacie, przykryć i schować do lodówki na pół godziny. Pieczarki obrać, umyć i pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a ogórka kiszonego w małe paseczki. Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać cebulę i chwilę smażyć, aż cebula zmięknie, wtedy dodać pieczarki i wszystko przesmażyć mieszając co chwilę, aż pieczarki puszczą sok, odrobinę posolić, przykryć, zmniejszyć grzanie i wolno dusić. Po kilku minutach dodać szklankę wody i dusić dalej. Na drugiej patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć marynowane kawałki piersi z kurczaka z każdej strony na złoto, a następnie przełożyć do podduszonych pieczarek i wszystko dusić 10 minut. Teraz dodać ogórka i ketchup, można ketchupu dać mniej, lub więcej zależy, czy jest pikantny, czy nie, najlepiej do smaku. Całość jeszcze chwilę dusić, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz