Początek jesieni

30 kwietnia 2022

Babka Piaskowa

 Babka Piaskowa bardzo prosta i zawsze wychodzi. Przepis jak większość moich przepisów, bardzo stary, ale wielokrotnie sprawdzony. Babkę można upiec w specjalnej babkowej foremce, lub w zwykłej keksówce. To pyszne, lekko wilgotne ciasto idealne do popołudniowej herbaty, czy kawy, takie na co dzień, jak i na większe okazje.



Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 margaryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:


Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko, wtedy mąka dodatkowo się napowietrzy. Dodawać przesianą mąkę po łyżce do ubitych jajek z cukrem i cały czas ubijać, na koniec dodać ocet. Margarynę zagotować i wrzącą wlać do ciasta, wszystko wymieszać do połączenia składników na jednolitą masę. Przygotować foremkę u mnie 28 cm na 8 cm, wysmarować ją tłuszczem i posypać tartą bułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni góra-dół przez 45 minut, sprawdzić patyczkiem czy babka jest sucha. Gotową babkę posypać cukrem pudrem. 

27 kwietnia 2022

Makaron ze szpinakiem i serkiem wiejskim

Makaron ze szpinakiem i serkiem wiejskim, to pyszne, zdrowe, szybkie i tanie danie, a teraz gdy szpinak rośnie w ogrodzie, nie może zabraknąć go w jadłospisie. Makaron może być różny, ja użyłam kokardki, ale każdy będzie pasował. Szpinak najlepszy jest świeży, można też zrobić z mrożonego, tylko lepiej żeby nie był mielony, a całe listki.



Składniki:
  • 1 serek wiejski
  • 200 gramów świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej



Wykonanie:
Nastawić wodę na makaron, lekko osolić, wrzucić makaron i ugotować go. Szpinak przebrać, oderwać grubsze łodygi, umyć go i odsączyć na sicie. Od razu na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko ją podsmażyć, jak trochę zmięknie dodać drobno posiekany czosnek, a po chwili umyty szpinak. Będzie wydawało się, że szpinak nam się nie zmieści, ale po chwili zmniejszy swą objętość, cały czas mieszając  dusić go na wolnym grzaniu. Doprawić sos solą, pieprzem i mieloną gałką, dodać serek wiejski, ja zostawiam łyżkę serka i potem na wierzch makaronu daję, ale to jak się lubi, szpinak dusić z serkiem kilka minut, aż ser się rozpuści, a sos zrobi się gęsty. Makaron wyłożyć na talerz można polać go sosem ze szpinakiem, lub makaron włożyć na patelnię i wymieszać ze szpinakiem.

26 kwietnia 2022

Tort szpinakowy wytrawny

 Tort wytrawny z ciasta szpinakowego, przełożony serkiem kanapkowym kozim, lub śmietankowym i wędzonym łososiem, pyszny, można go podać na każdą okazję, święta, większe imprezy typu komunia, jak i na zwykłą niedzielę. Wykonanie jest banalnie proste, a szpinak główny składnik, bardzo zdrowy. 



Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego mielonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 serki kanapkowe po 150 gramów
  • 100 gramów wędzonego łososia w plastrach
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
  • kilka oliwek 
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić, dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać masło, dodać szpinak i chwilę go przesmażyć, doprawić odrobiną soli i przestudzić. Do zimnego szpinaku dodać 4 żółtka, łyżkę mąki i dokładnie wymieszać, można zmiksować blenderem. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie ze szpinakiem. Na papierze do pieczenia odrysować 3 kółka za pomocą talerza o średnicy 20 cm, każe kółko dokładnie posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto szpinakowe. Możemy krążki ciasta upiec w tortownicy, ale na papierze możemy od razu upiec wszystkie krążki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i jeśli pieczemy kilka warstw to włączamy termoobieg, jeśli jedną to góra-dół, pieczemy 15- 20 minut, sprawdzamy czy boki lekko się zrumieniły. Gotowe krążki ciasta szpinakowego od razu wykładamy i delikatnie odwracamy i zdejmujemy papier. Do serka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Serkiem cienko smarujemy pierwszy krążek ciasta, układamy plastry łososia, zostawiamy jeden kawałek do dekoracji. Drugi krążek smarujemy lekko serkiem i posmarowaną częścią kładziemy na łososia, lekko dociskamy. Do 80 gramów serka dodajemy pokrojony szczypiorek i smarujemy następną warstwę tortu, następnie układamy pokrojone w paseczki suszone pomidory i przyciskamy lekko posmarowanym krążkiem ciasta. Tort smarujemy pozostałym serkiem z wierzchu. Boki obsypujemy za pomocą noża mielonymi orzechami, a wierzch dekorujemy według uznania: różyczkami z wędzonego łososia, oliwkami, zieloną natką pietruszki. Tak przygotowany tort szpinakowy wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby smaki połączyły się, a potem można już cieszyć się jego smakiem.

23 kwietnia 2022

Pierś z kurczaka w pieczarkach

 Pierś z kurczaka w pieczarkach to pyszne danie obiadowe, lub kolacyjne, a także idealne na wszelkie uroczystości rodzinne, czy spotkania z przyjaciółmi. Danie szybkie i smaczne, a produkty dostępne całym rokiem. Pierś jest soczysta, a dodatek pieczarek sprawia, że  taka trochę inna. Można podać ją z ugotowaną na sypko kaszą, ryżem lub z nawet z makaronem.



Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 400 gramów pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 łyżki ketchupu

Marynata do kurczaka:

  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • tłuszcz do smażenia
  • sól

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paski, włożyć do miski i dodać składniki marynaty, czyli olej, przeciśnięte ząbki czosnku, pieprz, oregano, paprykę i ocet, wszystko wymieszać, tak aby każdy kawałek kurczaka był obtoczony w marynacie, przykryć i schować do lodówki na pół godziny. Pieczarki obrać, umyć i pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a ogórka kiszonego w małe paseczki. Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać cebulę i chwilę smażyć, aż cebula zmięknie, wtedy dodać pieczarki i wszystko przesmażyć mieszając co chwilę, aż pieczarki puszczą sok, odrobinę posolić, przykryć, zmniejszyć grzanie i wolno dusić. Po kilku minutach dodać szklankę wody i dusić dalej. Na drugiej patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć marynowane kawałki piersi z kurczaka z każdej strony na złoto, a następnie przełożyć do podduszonych pieczarek i wszystko dusić 10 minut. Teraz dodać ogórka i ketchup, można ketchupu dać mniej, lub więcej zależy, czy jest pikantny, czy nie, najlepiej do smaku. Całość jeszcze chwilę dusić, doprawić do smaku solą i pieprzem.

20 kwietnia 2022

Zupa Ryżanka

 Ryżanka to prosta, pyszna, delikatna zupa, na bazie mięsa drobiowego z dodatkiem włoszczyzny. Moja Ryżanka jest z dodatkiem ziemniaków, oczywiście króluje w niej ryż, ale wersja z ziemniakami bardziej smakuje mojej rodzinie. Zupa dla każdego, dziecka, dorosłego, czy dla starszej osoby, jest lekkostrawna i bardzo smaczna. Można też ugotować ją na rosole.



Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 500 gramów ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 100 gramów ryżu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • gałązka lubczyku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso myjemy, mogą być też skrzydełka, lub porcja rosołowa, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy. Gdy mięso się zagotuje, zbieramy szumowiny, dodajemy liść laurowy, obraną i pokrojoną włoszczyznę, lekko solimy, zmniejszamy grzanie i wolno gotujemy około 15 minut. Ryż opłukać na sitku i dodać do zupy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do Ryżanki, wszystko wolno gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, na koniec dodać natkę zielonej pietruszki, lub koperek. Zupa jest smaczna i szybka.

15 kwietnia 2022

Babeczki z ciasta francuskiego

 Deser szybki, a trochę inny, w dodatku bardzo prosty. Ciasto francuskie kupione, gdyż przygotowanie go zajmuje dużo czasu i jest dosyć trudne. Z ciasta pieczemy babeczki, które nadziewamy kremem budyniowym, ale krem już robimy samodzielnie. Deser jest pyszny, babeczki można upiec nawet dzień wcześniej, idealne na każdą okazję.



Składniki:

  • ciasto francuskie gotowe 300 gramów
  • 1 żółtko

Krem do babeczek:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej

Do dekoracji:

  • wiśnie w syropie, brzoskwinie

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty, u mnie 12 na 12 cm, ale to zależy jakie mamy foremki na babeczki.  Foremki posmarować tłuszczem i do każdej włożyć kwadrat ciasta, zostawić wystające boki, babeczki będą trochę inne. Wystające końce ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem. Piekarnik nagrzać góra-dół 180 stopni i upiec babeczki około 15 minut, do ładnego zrumienienia. Upieczone babeczki wyjąć z forem i zostawić do wystudzenia. Przygotować krem do babeczek. Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i 1 szklankę zimnego mleka i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym. Połowę wrzącego mleka dolać do mąki z żółtkami i wymieszać, a następnie wlać wszystko do wrzącego mleka i zagotować, cały czas mieszając. Gotowy krem nakładać do babeczek, ozdobić wiśnią, brzoskwinią, lub posypać tartą czekoladą. Babeczek wyszło 12, ale to zależy od wielkości foremek.

5 kwietnia 2022

Ryż z pieczarkami

 Ryż z pieczarkami to szybkie, zdrowe i pyszne danie obiadowe, które można podać także na domowe uroczystości. Danie  ma tą zaletę, że można przygotować je wcześniej i przygrzać przed podaniem, tak że jest idealne dla zapracowanych pań. Ryż kupuję zawsze w opakowaniach kilogramowych, jak dla mnie jest lepszy i zdrowszy. Składniki podane są na cztery średnie porcje.



Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 400 gramów pieczarek
  • 1-2 cebule
  • 2 kiszone ogórki
  • 400 gramów dobrej kiełbasy
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Pieczarki obrać, umyć i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, tak samo pokroić ogórki kiszone i kiełbasę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i chwilę przesmażyć, aż cebula zmięknie. Dodać pieczarki i smażyć chwilę na większym grzaniu, odrobinę posolić, zmniejszyć grzanie i dusić wolno, aż pieczarki zmiękną. W czasie duszenia dodać szklankę wody. Ryż ugotować na sypko, czyli na dwie szklanki ryżu dać trzy szklanki wody, lekko osolić i  dodać łyżeczkę masła. Gdy pieczarki zmiękną dodać kiszone ogórki. Kiełbasę pokrojoną w kostkę przesmażyć na patelni i dodać do pieczarek, dusić jeszcze 10 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić pieprzem, ziołami prowansalskimi do smaku i zagotować. Ryż włożyć do filiżanki i przełożyć na talerz, a dookoła ułożyć pieczarki. Można też ryż wymieszać z pieczarkami i podać w takiej postaci.