16 grudnia 2021

Pasztet z udek kurczaka

 Pasztet z udek kurczaka, ale może też być z całego kurczaka, z dodatkiem podgardla, wątróbki, to pyszny dodatek do kanapek, ale też sprawdzi się na święta. Przygotowanie domowego pasztetu nie jest wcale trudne, nie wymaga też dużego nakładu pracy. Taki pasztet można zamrozić upieczony, ale też surowy, a potem można rozmrozić go w lodówce i upiec, kiedy chcemy.



Składniki:

  • 2,5 kg udek z kurczaka
  • 1 kg podgardla wieprzowego bez skóry
  • 200 gramów wątróbki drobiowej
  • 2 czerstwe małe bułki
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 3-4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 jajka
  • sól
  • 2 płaskie łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej



Wykonanie:

Mięso umyć, podgardle pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie, dodać liście laurowe, ziele angielskie i wolno gotować pod przykryciem. Po pół godzinie dodać obrane i umyte warzywa, osolić i wolno gotować, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane mięso wyjąć z rosołu i obrać z kości. Bułki zalać rosołem, aby się namoczyły. Wątróbkę włożyć do gorącego rosołu, nie trzeba jej gotować, tylko dobrze sparzyć. Mięso razem z wątróbką, marchewką i odciśniętą, namoczoną bułką zmielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do zmielonej masy dodać przyprawy, żółtka i dokładnie wyrobić, doprawić do smaku dodając jeszcze jeśli trzeba sól i pieprz. Jeśli masa pasztetowa jest za gęsta, trzeba dolać trochę rosołu, jeśli za rzadka należy dosypać bułki tartej. Na koniec ubić pianę z białek i wymieszać z masą pasztetową. Przygotować foremki, jeśli są jednorazowe aluminiowe, nie trzeba ich smarować tłuszczem, jeśli zwykłe formy, należy je posmarować najlepiej smalcem i posypać bułką tartą. Taką foremkę pasztetu można zamrozić, a  wieczorem przed pieczeniem wyjąć i rozmrozić w lodówce, a potem upiec w 180 stopniach, góra-dół, przez 80 minut, do ładnego zrumienienia pasztetu, lub upiec od razu tak jak pisze wyżej. Pasztetu od razu nie kroimy, musi dobrze wystygnąć. Z porcji tej wyszły trzy foremki pasztetu kilogramowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz