10 listopada 2021

Surówka ze świeżej kapusty

 Surówka ze świeżej kapusty, może też być kapusta włoska, to bardzo pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Taka surówka jest uniwersalna, pasuje zarówno do mięsa, drobiu czy ryby, a przygotowanie jej jest dosyć proste. Kapusta świeża jest dostępna prawie cały rok, dlatego powinno się z niej korzystać, nie tylko gotując gołąbki, ale też w wersji na surowo.



Składniki:

  • 1/2 główki niedużej kapusty
  • 1 marchew
  • 2 jabłka
  • 1/3 papryki słodkiej
  • 1,2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego do smaku
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć i drobno poszatkować, posolić, wymieszać i zostawić na pięć minut. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich otworach, a jabłka obrać i zetrzeć na dużych otworach. Paprykę umyć i drobno pokroić w paseczki, lub w kostkę. Po około pięciu minutach kapustę wycisnąć ręką, aż zrobi się miękka i puści sok, dodać marchew, jabłka, paprykę i polać octem jabłkowym wymieszanym z miodem, ale może też być sok z cytryny, wymieszać wszystko dodając oliwę, lub olej, doprawić do smaku pieprzem. Sałatka z kapusty powinna jeszcze postać około pół godziny, aby smaki się połączyły,  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz