11 listopada 2021

Kaszak kokosowy

 Kaszak to pyszne ciasto, taki deser bez pieczenia, bardzo szybki i zawsze się udaje. Kaszak nie wymaga wielkich umiejętności, każdy sobie poradzi, nie trzeba nic ubijać, ani ucierać. Ten przepis jest w mojej rodzinie od bardzo dawna, robię Kaszaka, gdy mam mało czasu, lub jest bardzo gorąco i nie chcę używać piekarnika.



Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 kostki masła
  • 2 czubate łyżki wiórek kokosowych
  • 2 czubate łyżki rodzynek
  • 24 sztuki herbatników


Polewa:

  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 30 gramów masła
  • 2 łyżeczki wody

Wykonanie:

Do garnka wlać mleko, dodać cukier, cukier waniliowy, masło i kaszę, mieszając łyżką zagotować, zmniejszyć grzanie i cały czas mieszając chwilę gotować, aż masa zgęstnieje. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i odsączyć. Połowę herbatników, czyli 12 sztuk ułożyć w foremce, ja ułożyłam 2herbatniki na 6, ale można też 4 na 3, zależy od naszej foremki. Gdy masa zgęstnieje, wyłączyć grzanie, dodać wiórki kokosowe i rodzynki wymieszać i od razu wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Przygotować polewę do Kaszaka: składniki polewy podgrzewać mieszając do uzyskania gładkiej masy. Kaszaka polać po wierzchu polewą, można posypać wiórkami. Kaszak nadaje się do krojenia jak całkowicie wystygnie, dlatego należy schować go w chłodne miejsce na około 3 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz