6 września 2021

Sos z podgrzybków

 Bardzo lubię razem z moim mężem zbierać grzyby, a potem robić z nich różne potrawy. Dziś z takich uzbieranych przez siebie grzybów, a właściwie podgrzybków zrobiłam sos. Sos z podgrzybków jest bardzo dobry, pięknie pachnie, dosyć gęsty, z dodatkiem śmietany i z dużą ilością grzybów.



Składniki:

  • 500 gramów podgrzybków
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Grzyby oczyścić, ogonki obrać, umyć i odcedzić, a następnie pokroić je w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na głębszej patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną cebulę i chwilę ją poddusić, aż zmięknie, dodać grzyby i wszystko smażyć mieszając 5-8 minut, dodać sól i pieprz do smaku. Gdy grzyby są już miękkie dodać śmietanę kremówkę, dalej dusić, aż sos zredukuje się do odpowiedniej gęstości. Na koniec dodać natkę pietruszki i wymieszać. Taki sos z podgrzybków jest smaczny nawet z chlebem, ale też można podać go z plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, lub z ziemniakami i kotletem mielonym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz