Początek jesieni

30 września 2021

Ciasto Kokosek

 Ciasto Kokosek to pyszne ciasto, miękkie posypane po wierzchu kruszonką kokosową. Ciasto jest bez dodatku jajek, tak że jeśli ktoś nie może, lub nie chce ciasta z jajkami, to ciasto Kokosek jest dla niego. Przepis jest banalnie prosty, z tych co wszystko do jednej miski się wkłada, jedynie oddzielnie robi się kruszonkę kokosową.


Składniki:

  • 250 gramów masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki maki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany

Kruszonka kokosowa:

  • 200 gramów wiórek kokosowych
  • 100 gramów masła
  • cukier waniliowy

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier i wymieszać suche składniki. Masło musi być miękkie, dodać do mąki i od razu śmietanę, najlepiej kwaśną i gęstą, ukręcić ciasto mikserem, jest dosyć gęste i takie musi być. Jeśli jednak mąka nie zostanie wchłonięta, wtedy można dodać jeszcze trochę śmietany. Ciasto rozłożyć w formie 25 cm x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i tu też masło musi być miękkie, rozłożyć ją na ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół, wstawić ciasto, zależy od piekarnika, ale kruszonka może się szybko przypiec, dlatego ja od razu przykrywam papierem do pieczenia z wierzchu Kokoska, piec około 50 minut.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz