4 sierpnia 2021

Kluski śląskie w sosie pieczarkowym

 Kluski śląskie w sosie pieczarkowym to szybkie i smaczne danie obiadowe. Kluski śląskie najlepiej smakują z sosem czy to mięsnym, grzybowym i koperkowym. Pieczarki dostępne są całym rokiem i to z nich powstaje pyszny sos, z dodatkiem śmietany i zielonej natki pietruszki. To danie bez mięsa, ale możemy dodać np. kotleta mielonego, wtedy obiad jest bardziej treściwy.



Składniki:

  • 500 gramów pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 200 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Ciasto na kluski śląskie:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 150 gramów mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko

Wykonanie:

Ziemniaki jeszcze trochę ciepłe przepuścić przez maszynkę, dodać jajko i mąkę ziemniaczaną, zagnieść ciasto. Formować okrągłe kluski, można zrobić dziurkę palcem po środku, lub nie.

Pieczarki obrać, umyć i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić obraną i pokrojoną w piórka cebulę, lekko zeszklić i dodać pieczarki. Całość dusić na małym grzaniu, doprawić pieprzem i solą. Gdy pieczarki zmiękną, dodać śmietanę, używam kremówki 30%, chwilę dusić, aby śmietana trochę wyparowała, a sos się zagęścił, na koniec dodać zieloną natkę pietruszki. Jeśli lubimy gęsty sos możemy zaprawić go mąką.

W garnku zagotować wodę, osolić ją i wrzucać kluski, gdy wypłyną na wierzch, zmniejszyć grzanie i gotować wolno pięć minut. Kluski odcedzić, wyłożyć na talerz i polać sosem. 

1 komentarz: