Początek jesieni

22 kwietnia 2021

Placki z topinamburu i ziemniaków

 Placki z topinamburu z dodatkiem ziemniaków,  pyszne, chrupiące, to pomysł na szybki posiłek. Robi się je podobnie jak placki ziemniaczane, ale smak jest trochę inny. Topinambur to zdrowe bulwy słonecznika jadalnego, o lekko orzechowym smaku, a połączone z ziemniakami, doprawione czosnkiem, pieprzem i solą, zachwycą nas smakiem.



Składniki:

  • 3-4 bulwy topinamburu
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • gęsta śmietana lub jogurt



Wykonanie:

Bulwy topinamburu obrać, umyć, a następnie zalać wodą z dodatkiem 2 łyżek octu jabłkowego, ponieważ topinambur bardzo szybko ciemnieje. Ziemniaki obrać i myć. Na tarce o drobnych otworach zetrzeć bulwy, ziemniaki i cebulę. Odlać nadmiar soku, dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, wymieszać i dodawać po trochu mąkę, ciasto na placki powinno być gęste, dlatego dodatek mąki trudno określić, można nie dodawać całej mąki. Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść ciasto lekko je rozpłaszczając na okrągłe placki, smażyć na rumiano z każdej strony. Usmażone placki z topinamburu i ziemniaków pyszne są same, ale można podać do nich gęsty jogurt lub śmietanę.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz