Placki z topinamburu i ziemniaków
Placki z topinamburu z dodatkiem ziemniaków, pyszne, chrupiące, to pomysł na szybki posiłek. Robi się je podobnie jak placki ziemniaczane, ale smak jest trochę inny. Topinambur to zdrowe bulwy słonecznika jadalnego, o lekko orzechowym smaku, a połączone z ziemniakami, doprawione czosnkiem, pieprzem i solą, zachwycą nas smakiem.
Składniki:
- 3-4 bulwy topinamburu
 - 2 średnie ziemniaki
 - 2 jajka
 - 1-2 ząbki czosnku
 - 1 cebula
 - 3-4 łyżki mąki pszennej
 - sól
 - pieprz
 - olej do smażenia
 - gęsta śmietana lub jogurt
 
Wykonanie:
Bulwy topinamburu obrać, umyć, a następnie zalać wodą z dodatkiem 2 łyżek octu jabłkowego, ponieważ topinambur bardzo szybko ciemnieje. Ziemniaki obrać i myć. Na tarce o drobnych otworach zetrzeć bulwy, ziemniaki i cebulę. Odlać nadmiar soku, dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, wymieszać i dodawać po trochu mąkę, ciasto na placki powinno być gęste, dlatego dodatek mąki trudno określić, można nie dodawać całej mąki. Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść ciasto lekko je rozpłaszczając na okrągłe placki, smażyć na rumiano z każdej strony. Usmażone placki z topinamburu i ziemniaków pyszne są same, ale można podać do nich gęsty jogurt lub śmietanę.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego




Komentarze
Prześlij komentarz