Początek jesieni

14 lutego 2021

Marchewka duszona

 Marchewka duszona, w lekkim sosie, jako dodatek do drugiego dania, pasuje do mięsa smażonego, kotletów mielonych, czy schabowych. Smaczna, prosta i zdrowa, duszona na maśle, doprawiona odrobiną soli, cukru i cynamonu, szybka w przygotowaniu, taki prosty sposób na pyszną marchewkę.



Składniki:

  • 400 g marchwi
  • 1-2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Wykonanie:

Marchew cienko obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie, aby nam się nie przypaliło, rozpuścić masło, wrzucić marchewkę, mieszając przesmażyć chwilę, nie rumienić, tylko podgrzać na maśle, a następnie podlać wodą tak, aby tylko przykryła marchew, dodać sól i cukier do smaku. Zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż marchewka będzie miękka, ja gotowałam 15 minut. Miękką marchewkę zaprawić mąką rozmieszaną z odrobiną wody, zagotować, dodać cynamon, jeśli nie lubimy cynamonu, można go pominąć, lub dodać ulubione zioła, doprawić jeszcze do smaku odrobiną pieprzu.

Polecam!!!

  Coś na obiad           Zupy               Coś do chleba                    Chleb, bułki, chałki      Sałatki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz