Początek jesieni

16 listopada 2020

Syrop z imbirem na odporność i infekcje

Syrop z imbirem nie tylko wzmocni naszą odporność, ale także pomoże zwalczyć infekcje, o które teraz bardzo łatwo. Korzeń z imbiru posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Cytryna to witamina C, a połączenie z imbirem, miodem, kurkumą i przyprawami korzennymi, to najlepszy domowy sposób na przeziębienie i infekcje dróg oddechowych. Ma działanie napotne, rozgrzewające, łagodzi kaszel i ból gardła. W razie nasilonych objawów, należy udać się do lekarza. W składzie syropu jest miód, dlatego małym dzieciom do roku czasu nie podaje się tego syropu.


Składniki:
  • 5 szklanki wody
  • 1 cytryna
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżki miodu
Wykonanie:
Zagotować wodę, do gotującej wody dodać liście laurowe, pieprz, goździki. Cytrynę dokładnie umyć, przekroić na połowę. Jedną połowę pokroić w plastry i dodać do gotującego wywaru. Korzeń imbiru oskrobać ze skórki, 1 cm korzenia drobno pokroić w kostkę i dodać do wywaru, wszystko gotować na wolnym ogniu 5 minut, wyłączyć, dodać kurkumę i zostawić do ostudzenia. Do słoika włożyć pokrojony drobno pozostały kawałek imbiru, dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz miód. Wszystko zalać zimnym wywarem razem z przyprawami i plastrami cytryny, wstawić do lodówki. W razie choroby pić trzy razy dziennie po pół szklanki syropu z pół szklanką ciepłego, ale nie gorącego płynu, może być herbata. Na podniesienie odporności pić raz dziennie pół szklanki syropu wymieszanego z pół szklanką ciepłej herbaty.

3 komentarze: