Początek jesieni

12 listopada 2020

Ser twarogowy domowy

 Ser twarogowy domowy można zrobić bez problemu w domowych warunkach. Dobrze, jeśli mamy mleko wiejskie, jeśli nie, wystarczy kupić mleko 3.2 %, ale zwykłe  i kefir, lub zsiadłe mleko. Twaróg zrobiony w domu jest bardzo smaczny, możemy podać go dzieciom, a produkcja sera jest bardzo prosta i szybka.



Składniki:

  • 2 litry mleka 3.2 %
  • 400 gram zsiadłego mleka lub kefiru
  • kawałek gazy lub płótna

Wykonanie:

Mleko przelać do garnka, dodać zsiadłe mleko, wymieszać, przykryć i zostawić w cieple, aby się zsiadło. Jeśli temperatura otoczenia jest wyższa, np. latem, mleko zsiądzie się szybko, wystarczy 12 godzin, jeśli jest chłodniej potrwa to trochę dłużej. Gdy mleko się  zsiądzie, stawiamy garnek na kuchnię i podgrzewamy do temperatury 50 stopni, możemy sprawdzić to nawet bez termometru, tak jak nasze babcie, wystarczy włożyć palec, jeśli wytrzymujemy ciepło, to temperatura jest odpowiednia. Zacznie od mleka oddzielać się serwatka, czyli taki trochę żółty płyn i tworzą się grudki sera. Wyłączamy grzanie. Większe sitko wyłożyć gazą, lub kawałkiem płótna, postawić na jakimś naczyniu misce lub garnku, a następnie przelać ser razem z serwatką. Nie przyciskać, pozwolić, aby serwatka sama spłynęła. Przygotować pudełko i przełożyć powstały twaróg, wstawić do lodówki. Podgrzewanie sera do odpowiedniej temperatury jest bardzo ważne, jeśli za bardzo podgrzejemy, ser będzie za suchy, jeśli zaś za mało będzie miękki i nie będzie trzymał formy. Z porcji tej otrzymałam 700 gram twarogu.



1 komentarz:

  1. Moj ser. 4 litry mleka zagotowac dodac do tego pol litra kwasnej smietany zmniejszyc ogrzewanie a dalej tak jak w twoim przepisie.

    OdpowiedzUsuń