Początek jesieni

18 listopada 2020

Salatka z kapusty pekińskiej

 Sałatka z kapusty pekińskiej to sałatka warstwowa. Sałatka bardzo smaczna, idealna na każdą okazję, prosta i szybka. Delikatna kapusta pekińska, gotowana pierś z kurczaka, ale też ser typu Feta, brzoskwinia, ogórek konserwowy, cebula, a wszystko połączone pysznym sosem z czosnkiem, który to dodaje sałatce charakteru, trochę ostrości.






Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 100 gram sera typu Feta
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 mała cebula
  • 4-5 połówek brzoskwiń w syropie
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzechów włoskich

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć, wrzucić do wrzącej osolonej wody, lub rosołu i ugotować. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i drobno pokroić w paseczki, podzielić na 3 części. Brzoskwinie dokładnie odsączyć, pokroić w kostkę, a ogórki konserwowe i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Zimną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, tak samo pokroić ser typu Feta. W salaterce ułożyć jedną część kapusty pekińskiej, potem pierś z kurczaka, połowę cebuli i ogórki konserwowe, przykryć drugą warstwą kapusty pekińskiej. Majonez zmieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty czosnek, wymieszać i polać sałatkę połową sosu. Na sos położyć pokrojoną fetę, potem pokrojone brzoskwinie, pozostałą kapustę pekińską i polać resztą sosu. Całą sałatkę posypać orzechami uprażonymi na suchej patelni, mogą być też nasiona słonecznika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz