Początek jesieni

27 listopada 2020

Ciasto Juleczka z jabłkami i gruszką

 Ciasto Juleczka z jabłkami, bardzo szybkie i łatwe, smaczne, ciasto ucierane, z dodatkiem jabłek pokrojonych na ósemki, a między nimi kosteczki gruszki, a wszystko przykryte delikatną chmurką z kwaśnej śmietany z cukrem i posypane uprażonymi na suchej patelni orzechami.



Składniki:

  • 250 gram mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 200 gram masła
  • 200 gram cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka
  • 1 gruszka Konferencja
  • 4-5 jabłek ( najlepiej takich co są twarde)

Polewa:

  • 400 ml kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki cukru

Do posypania:

  • 100 gram orzechów włoskich

Wykonanie:

Masło o temperaturze pokojowej ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą. dodawać po jednym jajku, cały czas ubijać, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia po łyżce, i na koniec mleko. Przygotować formę do pieczenia 25 x 35 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić na ósemki, a gruszkę obraną na małą kostkę. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu poukładać cząstki jabłek, a między nimi rozłożyć gruszkę. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni góra-dół, wstawić ciasto i piec 45 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche. Orzechy pokroić i uprażyć na suchej patelni. Do kwaśnej śmietany dodać cukier do smaku, wymieszać, Gdy ciasto przestygnie, ale będzie jeszcze ciepłe, polać śmietaną i posypać orzechami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz