Początek jesieni

19 listopada 2020

Ciasto Fala

 Ciasto Fala to ciasto ucierane dwukolorowe, z wiśniami z syropu, przełożone kremem budyniowym, polane polewą czekoladową, smaczne, proste, na każdą okazję. Wiśnie można zastąpić innymi owocami jabłkami pokrojonymi w kostkę lub ananasem. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie, od bardzo dawna pieczony w moim domu, jeszcze za czasów prodiża, dlatego Falę piekę zawsze w tortownicy.






Składniki:

  • 250 gram masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 -2 łyżki kakao
  • 200 gram wiśni w syropie 
  • 1 łyżka kaszy manny lub mąki

Masa budyniowa:

  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń ( na pół litra )
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 kostki masła
  • 1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i ubijając dodawać po łyżce do ciasta. Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, wysmarować ją tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy, do pozostałego ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto białe. Wiśnie bez pestek odsączyć z syropu, obtoczyć w kaszy manny i powtykać w ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół, piec ciasto 45-50 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche, jeśli tak wyłączyć piekarnik.

Masa budyniowa:

Zagotować półtorej szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrobić budyń z mąką ziemniaczaną i ugotować budyń. Budyń przykryć folią do żywności, tak aby dotykała po wierzchu budyń, zostawić do wystudzenia. Masło ubić na pianę i dodawać po łyżce, cały czas ubijając zimny budyń.



Polewa czekoladowa:

  • 50 gram masła
  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki wody
  • 2 kawałki czekolady

Składniki polewy podgrzewać na wolnym grzaniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści, a polewa będzie jednolita.

Zimne ciasto przekroić na dwie części, posmarować kremem, można do kremu powtykać jeszcze wiśnie, przykryć pozostałym ciastem, polać polewą. Ciasto Fala powinno postać w chłodnym miejscu dwie godziny przed krojeniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz