Sałatka warzywna, bardzo kolorowa, z kapustą, ogórkiem, cebulą i cukinią przypomni nam lato w zimnie, pięknie się prezentuje na stole i jest bardzo smaczna. Może być dodatkiem do drugiego dania lub do kanapek.
- 500 gram kapusty
- 500 gram marchwi
- 500 gram ogórków
- 500 gram cebuli
- 500 gram pomidorów
- 500 gram cukinii
- 2 łyżki soli kamiennej
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Wykonanie:
Warzywa obrać i umyć. Ogórki, cebulę pokroić w plasterki, a cukinię wydrążyć i pokroić w półplasterki. Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach, a kapustę drobno poszatkować. Wszystkie warzywa na sałatkę włożyć do miski i zasypać solą, wymieszać i zostawić na godzinę, aby zmiękły. Gdy warzywa zmiękną, odcisnąć powstały sok. Do garnka wlać olej i cukier, dodać odciśnięte warzywa i zagotować, mieszać co chwilę, zmniejszyć grzanie i dusić wolno 20 minut. Pomidory, najlepiej Lima, sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na cząstki, dodać do sałatki, zagotować i dodać ocet, zagotować. Słoiki i zakrętki, wyparzyć, nakładać gorącą sałatkę ugniatając, aby pozbyć się powietrza, zakręcić i stawiać do góry dnem, przykryć kocykiem. Tej sałatki nie trzeba pasteryzować, ale należy sprawdzić, czy wszystkie słoiki się zamknęły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz