22 sierpnia 2020

Kapusta kiszona w słoikach na zimę

Kapusta kiszona jest bardzo zdrowa, dlatego  powinna być w każdym domu. Najlepiej ukisić ją w słoikach, lepiej się przechowuje. Kapusta jest bardzo dobra, może stać nawet 2 lata nic się nie dzieje. Stary przepis mojej babci. Pierwszego dnia kroimy kapustę cienko i wrzucamy partiami do dużej miski przesypując solą kamienną wymieszaną z nasionami kopru i utartą marchwią.



 Składniki:

  •  10 kg kapusty
  •  20 dkg soli
  • 2 dkg kopru 
  • 25 dkg marchwi
  • słoiki

Wykonanie:

Kapustę  dokładnie  obrać  z  nadpsutych  liści,  wykroić   głąby, umyć.  Drobno  poszatkować    na szatkownicy lub kroić nożem do dużej miski, przesypujemy ją  obraną  i  startą  na  tarce o  dużych otworach marchwią. Sól kamienną nie jodowaną wymieszać z nasionami kopru i  posypać  kapustę, wymieszać, a potem nakrywamy to ściereczką i zostawiamy do następnego dnia.Słoiki wymyć i wyparzyć.   Kapusta  przez  noc  zmniejszy swoją  ilość,  a  wytworzy  się sok. Kapustę wymieszać spróbować soku,  który się  wytworzył  jeśli mało słona to dosolić i najważniejsza sprawa:  wkładać warstwami do słoików i bardzo mocno ubijać, to dosyć ciężka praca, dlatego można zatrudnić męża. Zostawić 2 cm od nakrętki i od razu zakręcać i ustawić w naczyniu  (miska, czy foremka od ciasta ) tak musi stać 2  tygodnie  w  domu.  Ze słoików będzie  leciał sok i  tak musi być, dlatego trzeba  w czymś postawić słoiki. Po 2 tygodniach można kapustę wynieść w chłodne miejsce. Jeżeli nakrętki
 są dobre i kapusta dobrze ubita to może stać i 2 lata i jest dobra. Smacznego!

22 komentarze:

  1. Proszę napisać , ile słoików wychodzi z tej porcji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi z 10kg wyszło 7 słoików litrowych

      Usuń
    2. Dziękuję, przyda się ten komentarz dla innych, pozdrawiam!

      Usuń

  2. Robiłam kapustę w zeszłym roku, nie liczyłam słoików, robiłam i mniejsze, takie żeby były na surówkę, ale też 3 litrowe. Jak będę robiła na jesieni to policzę. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też tej jesieni spróbuję zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy po dwóch tygodniach słoiki trzeba odkręcić i wytrzeć, bo przecież leciał sok.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie odkręcam słoików, jeśli trzeba to po wierzchu wycieram, obmywam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy nie trzeba przebijać żeby odgazowała?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, sok jak wylatuje to i gazy, kapusta nie jest gorzka, jest dobra.

      Usuń
  7. Skoro ze słoika wjylewa się sok to znaczy że zakrętki nie są szczelne a jeśli tak to przecież potem się zepsuje bo będzie dochodziło powietrze ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To sprawdzony przepis przez wiele lat, nadmiar soku wyleci, gazy też, a słoik będzie szczelny, chyba że od razu zakrętka była nie dobra. Tak zrobiona kapusta stoi i 2 lata i nic się nie dzieje, tylko musi być bardzo dobrze upchana, pozdrawiam!

      Usuń
  8. Czy do słoików wkładamy też sok, który kapusta puści?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wejdzie sok do słoika to tak, kapusta ubita dobrze, a sok może być prawie do zakrętki, ale przeważnie i tak sok zostaje jeszcze na misce, ale jak już zakręcimy słoik to już go nie odkręcamy, sok który wyleci ze słoików można wykorzystać od razu do picia.

      Usuń
  9. A skąd jesienią wziąść nasiona kopru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kupić w sklepie ogrodniczym nasiona do siania, lub w aptece Koperek taką herbatkę, lub poprosić działkowicza, prawie każdy ma, żeby na wiosnę sobie posiać.

      Usuń
  10. Koperek z apteki to koper włoski, a do kapusty to kminek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję nasiona kopru włoskiego nie z apteki, tylko taki z własnej działki, jak już ma baldachimy nasion to suszę, a kminku nie dodaję.

      Usuń
  11. Mam sloje z przyczepionym wieczkiem i jest gumka by uszczelnic sloj(jaksie nazywa w Polsce wek?) .Jaka musi byc temperatura w pomieszczeniu gdzie chce przechowackiszonki jiuz po ukiszeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapust kiszona powinna być przechowywana w temperaturze około od 0 do 8 stopni najlepiej, jak jest 10 stopni to kapusta zaczyna fermentować i kwaśnieje.

      Usuń
  12. Jeśli w sloiku zajdzie fermentacja, będzie wydobywać się sok, to również kapusta podniesie się do góry, pomimo, że ubita. Część soku wyleci ze słoika i ta kapusta u góry nie będzie w nim zanurzona bo soku będzie mniej, a ona już nie ubita tylko uniesiona. I wtedy robi się sucha. Jaka na to rada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam na to rady, taka po prostu jest, jeśli chcemy żeby było dużo soku, trzeba kisić w garnku.

      Usuń